Program för bättre företagarklimat

Skriftlig fråga 2005/06:1491 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-27
Anmäld
2006-04-27
Besvarad
2006-05-04
Svar anmält
2006-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 april

Fråga 2005/06:1491 av Christer Nylander (fp) till näringsminister Thomas Östros (s)

Program för bättre företagarklimat

För att rusta Sverige för en framtid av hårdnande global konkurrens är klimatet för entreprenörer avgörande. Entreprenörsklimatet formas av beslut inom flera olika politikområden. Arbetsmarknadspolitiken, utbildningspolitiken, den regionala utvecklingspolitiken och forskningspolitiken är några av de områden som har avgörande effekt på entreprenörsklimatet.

I Finland har man tagit den globala utmaningen på allvar. För att få ett samlat grepp om näringspolitiken har man tagit fram ett tvärministeriellt program för att förbättra miljön för företagande.

Att ta ett departementsöverskridande grepp för att identifiera hinder för gott entreprenörsklimat öppnar möjligheter för ett mer effektivt sätt att arbeta för att få fart på företagandet. Sverige har här att lära av det finska exemplet.

Avser ministern att vidta några åtgärder liknande det finska exemplet med departementsöverskridande program för bättre företagarklimat?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1491 besvarad av

den 4 maj

Svar på fråga 2005/06:1491 om program för bättre företagarklimat

Näringsminister Thomas Östros

Christer Nylander har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att skapa ett departementsövergripande program för bättre företagarklimat.

Regeringens satsningar hittills har lett till att Sverige under de senaste tio åren har haft en högre tillväxt än genomsnittet i EU och OECD. Sverige har också lägre inflation, högre sysselsättning, lägre arbetslöshet och lägre räntor än EU som helhet. I en, under 2005 publicerad, rapport från World Economic Forum utmärker sig Sverige som världens tredje mest konkurrenskraftiga ekonomi. Sverige placerar sig på tredje plats efter Finland och USA avseende tillväxt i ekonomin.

Regeringen arbetar med en departementsöverskridande strategi, Innovativa Sverige. Strategin har utarbetats för att stärka Sveriges förmåga att skapa kunskap och omsätta den till hållbar tillväxt och nya jobb. Som en led i detta arbete har regeringen under innevarande mandatperiod presenterat en rad åtgärder för att förbättra klimatet för entreprenörer.

För att förbättra kapitalförsörjningen har regeringen beslutat att under en tioårsperiod satsa närmare 2 miljarder kronor för att stärka möjligheterna till kommersialisering av forskningsresultat och innovationer i näringslivet. Tyngdpunkten i satsningen är bildandet av koncernen Innovationsbron AB.

Nyföretagandet är rekordhögt. Antalet nystartade företag ökade med 15 % mellan 2003 och 2004. För att stärka förutsättningarna genomför vi nu också ett brett program genom regeringens satsning på ett nationellt mentorskapsprogram.

Regeringens handlingsprogram för att förenkla för företagen omfattar över 300 åtgärder för att minska företagens administrativa kostnader. Över hälften av förenklingarna är redan genomförda.

För att stimulera enmansföretag att växa sänks arbetsgivaravgiften temporärt för den första anställda. Företagarnas försäkringsvillkor ses över. En utgångspunkt är att det ska skapas en ökad balans i villkoren för och behandlingen av företagare och anställda i trygghetssystemen. Vidare satsas 900 miljoner kronor fram till år 2010 för att stimulera forskning och utveckling i mindre företag. Arvs- och gåvoskatten har avskaffats för att underlätta kommande generationsskiften i företag.

För att främja entreprenörskap och företagaranda bland ungdomar satsar regeringen 130 miljoner kronor för perioden 2005@2007. Programmet genomförs huvudsakligen inom skolan för att långsiktigt stärka skolans möjlighet att arbeta med frågor som entreprenörskap och företagande.

Den satsning på exportfrämjande som inletts under 2005 vidareutvecklas. En särskild satsning möjliggör för Exportrådet att anställa exportrådgivare för varje län.

I samråd med näringslivet har flera gemensamma branschprogram utarbetats. Programmen omfattar en rad konkreta åtgärder för att förstärka svensk konkurrenskraft. Regeringen kommer under perioden 2006@2010 att satsa 1 miljard kronor för genomförande av programmen under förutsättning att näringslivet satsar lika mycket.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.