produktionen av oljeväxter

Skriftlig fråga 1999/2000:1266 av Nilsson, Carl G (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-08-01
Besvarad
2000-08-15
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 augusti

Fråga 1999/2000:1266

av Carl G Nilsson (m) till jordbruksminister Margareta Winberg om produktionen av oljeväxter

EU-kommissionens beslut att bekosta en kampanj för försäljning av olivolja i kombination med USA:s ökade subventioner till de amerikanska sojabönodlarna riskerar att bli den definitiva dödsstöten för den svenska oljeväxtodlingen. Agenda 2000 innebär en sänkning av arealstödet för oljeväxter till samma nivå som för spannmål. Ett av skälen för denna reform var att ta bort kvotbegränsningar och därmed ge de europeiska oljeväxtodlarna fritt tillträde till världsmarknaden. Den svenska regeringen stödde denna linje fullt ut trots att man borde ha insett att den svenska oljeväxtodlingen var den som i första hand skulle minska som följd av de sänkta arealersättningarna. Åtgärden har slagit mycket hårt på den svenska odlingen av raps, ryps och lin. Den svenska raps- och rypsarealen är år 2000 knappt 50 000 ha vilket är en minskning med 40 % jämfört med 1999. Oljeväxtarealen i de övriga medlemsländerna har sjunkit med 10 % jämfört med 1999. Samtidigt som EU tar bort sitt särskilda stöd till oljeväxter behåller eller t.o.m. ökar USA sitt statliga stöd till sojabönor. Syftet med Agenda 2000 bör rimligtvis ha varit att marknadens efterfrågan och prisbildning skulle styra storleken på oljeväxtarealen. Detta har uppenbarligen misslyckats. När EU-kommissionen i denna situation beslutar om att med EU-medlemmars skattemiljoner stödja en kampanj för försäljning av europeisk olivolja kan effekten för den svenska produktionen av vegetabiliska oljor bli förödande.

Vilka åtgärder avser regeringen vidta för att bevara den svenska oljeväxtodlingen?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1266 besvarad av

den 15 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1266 om produktionen av oljeväxter

Jordbruksminister Margareta Winberg

Carl G Nilsson har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att rädda och bevara den svenska oljeväxtodlingen. I detta sammanhang förs fram som en ytterligare faktor som förvärrar situationen för oljeväxtodlingen den kampanj som kommissionen just nu påbörjat för att stimulera försäljningen av olivolja i gemenskapen.

Det är riktigt att Europeiska kommissionen i december 1999 satte i gång en kampanj för försäljning av olivolja inom gemenskapen. Det är det senaste av en lång räcka av liknande program som har genomförts alltsedan 1980 i syfte att genom andra åtgärder än stöd till producenter finna vägar att utveckla olivoljesektorn som helhet. Det pågående programmet som är det sjunde i ordningen har en total budget på 35 meuro, löper t.o.m. 2002 och är det första som omfattar samtliga medlemsstater. Det senast avslutade programmet som löpte mellan 1995 och 1998 omfattade av praktiska skäl endast tolv av de dåvarande medlemsstaterna. Kommissionen ser dock för närvarande över och samordnar systemet för hur gemenskapen i framtiden ska marknadsföra jordbruksprodukter såväl mot tredje land som mot gemenskapsmarknaden. Ett horisontellt regelverk för gemenskapsåtgärder riktade mot tredje land har nyligen antagits. Ett liknande regelverk för marknadsföringsåtgärder riktade mot gemenskapsmarknaden förväntas snart komma att presenteras av kommissionen med bl.a. förslag på en lista över tänkbara produkter som ska omfattas och ramarna för finansiering. Givetvis kommer vi att inför dessa diskussioner analysera förslaget noga med beaktande av en rad aspekter.

Vad gäller situationen för oljeväxterna har alltsedan Sverige blev medlem i EU oljeväxtodlingen gått ned på grund av ett relativt lägre stöd i EU än vad vi tidigare hade i Sverige. Uppgörelsen om Agenda 2000 innebar att stödet sänktes ytterligare även om resultatet blev något bättre än vad kommissionen ursprungligen föreslagit. Sverige agerade i detta sammanhang för att särskild hänsyn skulle tas till odlingsförutsättningarna i de nordliga delarna av EU. Genom den utfasningsperiod på tre år som beslutades i Agenda 2000 har oljeväxtodlingen givits ett visst andrum och man undviker därmed en omedelbar nedgång i odlingen i norra Europa. Vidare har ministerrådet i detta sammanhang även bett kommissionen att följa utvecklingen av oljeväxterna och inom en tvåårsperiod från det att beslutet träder i kraft presentera en rapport. Denna rapport ska även åtföljas av lämpliga förslag om det skulle visa sig att produktionsmöjligheterna för oljeväxterna allvarligt skulle ha försämrats.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.