Till innehåll på sidan

Problemen med oseriösa så kallade asfaltläggare

Skriftlig fråga 2014/15:471 av Pia Hallström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-28
Överlämnad
2015-04-29
Anmäld
2015-05-05
Svarsdatum
2015-05-06
Sista svarsdatum
2015-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under de senaste veckorna har vi kunnat läsa om oseriösa så kallade asfaltläggare som kommer till Sverige för att knacka dörr och erbjuda sina tjänster under vår och sommar. Detta är ett problem som återkommer år efter år. 

Det finns uppgifter om att arbetarna uppträtt hotfullt och påstridigt. Det finns också de som försvunnit efter att de fått förskottsbetalning. En del kunder har utsatts för utpressning eller hot om de inte betalat fakturorna trots att arbetet varit undermåligt eller inte ens varit slutfört. Det finns även uppgifter om att de så kallade asfaltläggarna river väggar och tak utan att det skett någon överenskommelse om det. Många äldre personer drabbas av detta.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga: Vilka åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att stoppa problemen med de så kallade asfaltläggarna?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:471 besvarad av Anders Ygeman (S), statsråd

Dnr Ju2015/3855/Statssekr

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:471 av Pia Hallström (M) Problemen med oseriösa så kallade asfaltläggare

Pia Hallström har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen kommer att vidta för att stoppa problemen med de så kallade asfaltläggarna.

Det är ofta ett säsongsbetonat problem att oseriösa asfaltläggare åker runt i landet och begår flera former av brott, såsom stölder, illegal dumpning av avfall, misshandel och utpressning.

Problemet med kriminella gäng och organiserad brottslighet måste angripas på flera sätt. Polismyndigheten samverkar med andra myndigheter för att motverka denna och andra former av kriminalitet. Om flera länder är drabbade har Polismyndigheten även ett utbyte av information via Europol.

Polismyndigheten går ut med varningar och tips till allmänheten när dessa ligor uppmärksammas, exempelvis i sociala medier och på sin webbplats. Inom ramen för den nationella satsningen mot mängd- och seriebrottslighet arbetar Polismyndigheten även mot den här typen av kriminell verksamhet.

I de fall det rör sig om grov organiserad brottslighet kan nämnas att det inom Regeringskansliet har tagits fram förslag på sekretesslättnader mellan myndigheter som samverkar för att förebygga, förhindra och upptäcka sådan brottslighet. Syftet är att underlätta informationsutbytet mellan myndigheterna för att åstadkomma ett mer effektivt arbete mot brottsligheten. Förslagen bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Utredningen om skärpta straffrättsliga åtgärder mot organiserad brottslighet har övervägt om det straffrättsliga regelverket på vissa områden kan skärpas för att mer effektivt motverka organiserad brottslighet. Utredningen föreslår bland annat att förstadier till allvarliga brott, t.ex. stämpling till grov utpressning, ska kriminaliseras. Betänkandet har remitterats och även det bereds nu i Regeringskansliet.

Slutligen vill jag peka på att ombildningen av svensk polis från och med den 1 januari i år skapar förutsättningar för en mer enhetlig och flexibel polisverksamhet i hela landet. Polismyndigheten får därmed bättre förutsättningar för att förbättra sin effektivitet, både generellt och när det gäller bekämpning av oseriösa asfaltläggare.

Stockholm den 6 maj 2015

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.