Till innehåll på sidan

Problematiken kring utbildningen av svenska Waldorflärare

Skriftlig fråga 2009/10:863 av Pertoft, Mats (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-03
Anmäld
2010-06-03
Besvarad
2010-06-09
Svar anmält
2010-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juni

Fråga

2009/10:863 Problematiken kring utbildningen av svenska Waldorflärare

av Mats Pertoft (mp)

till statsrådet Tobias Krantz (fp)

I Sverige finns ett flertal Waldorfskolor. I dessa skolor undervisas enligt Waldorfskolans läroplan som av Skolverket är klassad som likvärdig den svenska läroplanen.

Sedan en tid tillbaka är utbildningen av Waldorflärare nedlagd i Sverige. Detta innebär att undervisningen på Waldorfskolorna i framtiden inte kan säkras genom utbildade och behöriga Waldorflärare. Samtidigt har regeringen aviserat tydliga skärpningar när det gäller behörighetskraven för lärare vid svenska skolor.

Det har funnits en utbildning för behöriga Waldorflärare som har genomförts av Waldorflärarhögskolan i samarbete med först Lärarhögskolan i Stockholm och sedan Stockholms universitet. Tyvärr har Stockholms universitet avbrutit detta samarbete.

Waldorfskolorna har alltsedan 50-talet varit en viktig del av det svenska skolväsendet som på många sätt har bidragit till utvecklingen av den svenska skolan. När det nu inte längre finns någon Waldorflärarutbildning i Sverige hotas alla svenska Waldorfskolor i sin existens.

Min fråga till högskoleministern är följande:

Hur kommer statsrådet att agera för att säkerställa att det även i framtiden kommer att vara möjligt att utbilda sig till Waldorflärare i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:863 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 9 juni

Svar på fråga

2009/10:863 Problematiken kring utbildningen av svenska Waldorflärare

Utbildningsminister Jan Björklund

Mats Pertoft har frågat högskole- och forskningsministern hur han kommer att agera för att säkerställa att det även i framtiden kommer att vara möjligt att utbilda sig till Waldorflärare i Sverige. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Låt mig inledningsvis slå fast att jag anser att pedagogisk mångfald är viktigt i ett modernt utbildningsväsen. En förutsättning för pedagogisk mångfald är dock att den kan kombineras med högt ställda krav på likvärdighet och kvalitet.

Regeringen genomför flera stora reformer inom lärarområdet. Vi har bland annat lagt fram en ny skollag och initierat flera grundläggande förändringar av lärarutbildningen, för att skapa en tydligare struktur som bättre lever upp till skolväsendets krav och behov. I styrdokumenten finns inga hinder för att integrera till exempel Waldorfpedagogik i lärarutbildningen. Detta är dock upp till varje lärosäte att avgöra.

För att fortsättningsvis försörja Waldorfförskolor och Waldorfskolor med förskollärare och lärare finns flera möjligheter. En väg är att till exempel Waldorflärarhögskolan, Waldorfakademien eller någon annan utbildningsanordnare inom området, själv ansöker om examenstillstånd för någon eller några av de nya lärar- och förskollärarexamina. En annan väg är att utbildningsanordnaren söker samarbete med något eller några av de lärosäten i Sverige som kommer att bedriva lärarutbildning. Det ankommer dock på respektive högskola att ta ställning till ett sådant samarbete. Möjligheten finns dessutom fortfarande för utbildningsanordnare inom området att erbjuda påbyggnadskurser i Waldorfpedagogik utanför högskolesystemet för personer med lärarexamen.

Regeringen kommer att noga följa utvecklingen kring möjligheten att utbilda sig i Waldorfpedagogik i Sverige.

Intressenter

Ställd till

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.