problem med tågtrafiken

Skriftlig fråga 2001/02:479 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-03
Anmäld
2002-01-15
Besvarad
2002-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 januari

Fråga 2001/02:479

av Rolf Gunnarsson (m) till näringsminister Björn Rosengren om problem med tågtrafiken

December 2001 blev en "svart" månad för landets tågtrafik. Jul- och nyårshelgen blev kulmen på det elände som passagerarna tvingas uppleva i detta monopolinriktade järnvägsland. I medierna kan man läsa uttalanden som "Statsrådet Rosengren säger: 'Banverket planerar för dåligt'" och "Alla skyller på alla".

Näringsministern har i medierna också sagt att Banverket har de resurser som krävs för att klara trafiken, liksom att "det finns gamla synder hos SJ då det gäller att inte köpa in tåg i tid".

Nu har järnvägstrafiken haft sin svartaste tid på mycket, mycket länge. Som vanlig passagerare undrar man också om de tåg som köps in verkligen testas för det klimat som är normalt i Sverige.

Det finns många frågetecken kring dagens järnvägstrafik och bor man dessutom inom området där Tåg i Bergslagen finns så har inte bara kulmen nåtts en gång utan många gånger.

Med anledning av vad som sagts, bl.a. av statsrådet, undrar jag om några åtgärder kommer att vidtas för att förbättra situationen?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:479 besvarad av

den 16 januari

Svar på fråga 2001/02:479 om problem med tågtrafiken

Näringsminister Björn Rosengren

Mot bakgrund av tågtrafikens problem under december månad har Rolf Gunnarsson frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att förbättra situationen.

Med anledning av trafikstörningarna under jul- och nyårshelgerna kallade jag förra veckan till mig ledningen för Banverket, SJ AB, Tåg i Bergslagen och Tågkompaniet för att informera mig om störningarna. Diskussionen visade att de allvarligaste bristerna gäller bl.a. informationen till resenärerna, snöröjningen, jourberedskapen och möjligheten att få fordonen reparerade.

Jag har begärt att Banverket tillsammans med operatörerna redovisar en fördjupad problembeskrivning samt kommer med förslag till åtgärder för att förhindra att liknande problem uppstår igen. Jag vill ha denna redovisning den 15 februari.

Detta gäller åtgärder på kort sikt, men regeringen har också vidtagit åtgärder på lång sikt för att skapa goda förutsättningar för järnvägssektorn så att riskerna för störningar minskar.

För det första har riksdagen nyligen beslutat om regeringens infrastrukturproposition där 100 miljarder kronor avsätts för järnvägsinvesteringar och 38 miljarder kronor för drift och underhåll av järnvägsnätet.

För det andra har regeringen tillsatt en utredning om järnvägens organisation och lagstiftning. Utredningen har sin utgångspunkt i konsumentperspektivet. Den ska se över myndighetsstrukturen och ansvarsfördelningen inom järnvägssektorn samt lägga förslag om olika modeller för en utvecklad konkurrens.

Avslutningsvis anser jag att det är oacceptabelt att resenärerna inte kunnat lita på tågtrafiken under storhelgerna med mycket resande. Jag förutsätter att Banverket tillsammans med operatörerna tar sitt ansvar för att förhindra att liknande problem uppstår igen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.