Problem med fas 3

Skriftlig fråga 2010/11:181 av Larsson, Lars Mejern (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-16
Anmäld
2010-12-16
Besvarad
2010-12-21
Besvarad
2010-12-22
Svar anmält
2011-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga

2010/11:181 Problem med fas 3

av Lars Mejern Larsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Under veckan har det rapporterats från olika medier om fas 3, den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin. Enligt Arbetsförmedlingen befinner sig för tillfället 24 000 personer i fas 3 varav 950 personer från Värmland.

Många av dessa personer uttrycker nu en oro för framtiden, där lönedumpning hägrar, konkurrensen på arbetsmarknaden ruckas och inga nya jobb skapas.

Jag vill citera Gill Hagström som deltog i en intervju i Sveriges Radios Ekot den 9 december, och hennes oro lyder:

”Jag ser med fasa fram mot fas 3, jag kommer aldrig att kunna acceptera det, jag kommer inte att må bra. Det är inte bara det att folk mår dåligt som är i fas 3, det urholkar hela arbetsmarknaden. Jag konkurrerar med mig själv, varför ska de anställa mig när de kan få mig som gratis, och dessutom få 5 000 kronor i månaden för mig? Fas 3 dumpar ju löner.”

Jag delar Gill Hagströms oro och vill därför fråga arbetsmarknadsministern:

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta för att komma till rätta med denna problematik rörande fas 3?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:181 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 21 december

Svar på fråga

2010/11:181 Problem med fas 3

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med problematiken rörande fas 3.

Alla personer som kan komma tillbaka i arbete efter en lång tid av arbetslöshet eller annan frånvaro från arbetsmarknaden är en vinst för individen och för samhället i stort. Regeringen har en bred jobbstrategi för att långtidsarbetslösa ska komma i arbete när nu konjunkturen vänder. En av dessa insatser är nystartsjobb som riktas mot de personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och som ökar sannolikheten att få arbete. Antalet nystartsjobb har ökat kraftigt under det senaste året.

I november månad 2010 deltog ca 24 000 personer i den tredje fasen av jobb- och utvecklingsgarantin. Av dessa deltagare har knappt 50 procent varit aktuella och inskrivna hos Arbetsförmedlingen mellan fem och tio år. Vidare har ytterligare 17 procent av deltagarna varit aktuella och inskrivna hos Arbetsförmedlingen i mer än tio år.

Intentionen med den tredje fasen av jobb- och utvecklingsgarantin är att personer som har varit arbetslösa under lång tid ska få möjlighet att bygga upp nya referenser, nätverk och en arbetsgemenskap – därför erbjuds individerna en sysselsättning hos en arbetsgivare. Denna sysselsättning ska utgå från individens behov. Samtidigt är det också viktigt att de arbetssökande fortsätter att söka arbete. Därför förtydligade regeringen i juni 2010 i förordningen (2007:414) om jobb- och utvecklingsgarantin att deltagare i den tredje fasen ska ges utrymme för eget arbetssökande.

Den ersättning om 225 kronor per anvisningsdag och deltagare som en anordnare erhåller för att ta emot deltagare i fas tre, lämnas eftersom anordnare av sysselsättningen även ska täcka sina kostnader för handledning och arbetsutrustning. Anordnaren ansvarar givetvis för att arbetsmiljökraven är uppfyllda på arbetsplatsen.

Sedan hösten 2009 har arbetsmarknaden uppvisat en stadig förbättring. Statistiska centralbyråns (SCB) arbetskraftsundersökning för november 2010 visar på en fortsatt positiv utveckling på den svenska arbetsmarknaden. I november 2010 var 98 000 fler personer i åldern 15–74 år sysselsatta jämfört med november 2009. Detta är glädjande tecken på att den svenska arbetsmarknaden håller på att återhämta sig efter den djupaste och mest utbredda lågkonjunkturen sedan 1930-talet.

Regeringen kommer kontinuerligt och noga att följa utvecklingen i jobb- och utvecklingsgarantins samtliga faser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.