Problem för ukrainare utan personnummer

Skriftlig fråga 2022/23:959 av Kadir Kasirga (S)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2023-09-04
Överlämnad
2023-09-05
Anmäld
2023-09-12
Svarsdatum
2023-09-13
Sista svarsdatum
2023-09-13
Besvarad
2023-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Rysslands folkrättsvidriga invasionskrig mot Ukraina har lett till att miljontals ukrainare tvingats att lämna sitt land för att söka trygghet för sina familjer. När kriget eskalerade aktiverade EU massflyktsdirektivet för att ukrainare inte skulle genomgå vanlig asylprövning utan få snabba, tillfälliga uppehållstillstånd. Detta var välkommet i en akut situation 

Kriget fortgår, och ingenting indikerar att Ryssland funderar på att avsluta ockupationskriget. Sedan krigsutbrottet har närmare 50 000 ukrainare ansökt om skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv i Sverige. 

Ukrainare som har fått skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet får ett samordningsnummer i stället för ett personnummer. De ukrainare som jag möter lyfter ofta svårigheten med att inte ha ett riktigt personnummer. Några av de utmaningar som ukrainska flyktingar möter på grund av att de inte har personnummer är: 

1. De får inget bank-id.

2. De omfattas inte av det normala försäkringsskyddet, till exempel rätten till vård av barn när man arbetar.

3. De kan inte heller få praktik och vissa andra insatser som Arbetsförmedlingen erbjuder, eftersom myndigheten inte kan skicka ut oförsäkrade personer till arbetsplatser. 

4. De har inte fullständig tillgång till hälso- och sjukvård. De har endast rätt till ”vård som inte kan anstå”.

Sverige har tidigare fått kritik både av UNHCR och Nordiska ministerrådet och har beskrivits som det land i Norden som har sämst mottagningsvillkor när det gäller ukrainska flyktingar. 

Med anledning av ovannämnda utmaningar som ukrainska flyktingar möter vill jag ställa frågan till statsrådet Maria Malmer Stenergard: 

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att ukrainska flyktingar i Sverige ska få rätten till folkbokföring och därmed kunna få ett personnummer i stället för ett samordningsnummer? 

Svar på skriftlig fråga 2022/23:959 besvarad av Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Ju2023/01968 Justitiedepartementet M igrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:959 av Kadir Kasirga (S)
Problem för ukrainare utan personnummer

Kadir Kasirga har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att ukrainska flyktingar i Sverige ska få rätten till folkbokföring och därmed kunna få ett personnummer i stället för ett samordningsnummer.

Det har nu gått ungefär ett och ett halvt år sedan Rysslands oprovocerade och illegala fullskaliga invasion av Ukraina. Ukrainafrågan är en av regeringens viktigaste prioriteringar och stödet till Ukraina är starkt och unisont.

Regleringen för vad som ska gälla för personer som beviljas tillfälligt skydd i Sverige fastställdes för över 20 år sedan när det så kallade massflyktsdirektivet implementerades i svensk rätt. Regleringen har i stort sett fungerat bra och har möjliggjort för Sverige att ta emot många människor från Ukraina på kort tid. I vissa delar har dock genomförandet inte fallit ut på ett tillfredsställande sätt och regeringen har vidtagit åtgärder för att förbättra villkoren för personer med tillfälligt skydd. Bland annat har möjligheten att få tillgång till studier i svenska genom svenska för invandrare (sfi) samt svenska och svenska som andra språk på komvux vidgats.

För att få en bättre bild över situationen för ukrainare i Sverige gav regeringen i våras FN:s migrationsorganisation (IOM) i uppdrag att genomföra en undersökning av ukrainarnas situation i Sverige. Resultatet av undersökningen presenterades i juni och i samband med det genomfördes även ett rundabordssamtal med inbjudna representanter från civilsamhället och myndigheter. Regeringen överväger nu vilka ytterligare åtgärder som kan vara aktuella att vidta. Det ska dock betonas att eventuella förändringar i en befintlig reglering är komplicerade och kommer att ta tid.

Sammanfattningsvis pågår det just nu ett intensivt arbete med frågor relaterade till ukrainares situation i Sverige och regeringen återkommer med mer information framöver.

Stockholm den 13 september 2023

Maria Malmer Stenergard

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.