problem för åkeribranschen

Skriftlig fråga 1999/2000:1187 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-04
Besvarad
2000-07-20
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 juli

Fråga 1999/2000:1187

av Rolf Gunnarsson (m) till näringsminister Björn Rosengren om problem för åkeribranschen

Den svenska åkerinäringen anser sig "orättvist" behandlad av regeringen. Det gäller, som man säger, osund konkurrens med utländska åkerier.

"Nu har vi ytterligare flera konkreta bevis på att de utländska åkerierna tar marknadsandelar från de svenska. Det som teoretiskt bevisats av universitetet i Växjö och stadens eget utredningsinstitut (SIKA) visar sig nu också i verkligheten".

Så säger Jan Sandberg, vd i Svenska åkeriförbundet. Det är en mätning som gjorts på de svenska vägarna.

Det svenska kostnadsläget är ca 20 % över konkurrenternas. Detta ger utslag i form av ökad andel utlandsregistrerade lastbilar. Skillnaden i kostnadsläget är de höga svenska lönebikostnaderna i form av arbetsgivaravgifter och sociala avgifter. Också de fasta fordonsskatterna ligger högre än i omvärlden.

Jag har tidigare frågat i detta ärende och då hänvisades det till olika sorts "samtalsgrupper och möten".

"Handlingsprogram, möten och samtal hjälper inte mot tappade uppdrag för åkerierna" säger nu nämnde Sandberg.

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att förbättra konkurrensläget för åkerinäringen?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1187 besvarad av

den 20 juli

Svar på fråga 1999/2000:1187 om problem för åkeribranschen

Näringsminister Björn Rosengren

Rolf Gunnarsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att förbättra konkurrensläget för åkerinäringen.

Med hänvisning till redogörelsen i mitt svar på fråga 1999/2000:1014 från Rolf Gunnarsson pågår nu ett intensivt arbete med att följa upp det transport- och handelspolitiska handlingsprogrammet för svensk åkerinäring, som har presenterats för riksdagen i proposition 1999/2000:78. Jag vill ånyo framföra att eventuellt behov av andra åtgärder utöver de som presenterats i handlingsprogrammet ska ses i ljuset av vad som framkommer av det arbete som görs inom ramen för analys- och arbetsgruppen för svensk åkerinäring, i vilken också företrädare för branschen ingår. För att nå resultat i detta arbete är det viktigt att framhålla de olika parternas ansvar att bidra med välunderbyggt faktaunderlag som belyser situationen ur olika aspekter.

Beträffande frågan om kostnadsläget vill jag hänvisa till mitt svar på fråga 1999/2000:1159 från Olle Lindström, i vilket jag framför att frågor om arbetsgivaravgifter och sociala avgifter inte kan hanteras i relation till endast en bransch. Jag framför i svaret på frågan vidare att regeringen inte tagit ställning till de svenska arbetsgivaravgifterna och andra sociala kostnader ur ett internationellt kostnadsperspektiv. För detta krävs ett annat och bredare underlag än vad som föreligger i dag. Det bör i sammanhanget noteras att alla former av branschspecifika åtgärder, vare sig i form av bidrag eller särskilda skattenedsättningar, omfattas av EU:s allmänna regler om statsstöd. Någon särskild EU-lagstiftning eller riktlinjer om undantag från dessa regler för stöd till åkeriverksamhet finns heller inte.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.