Prioriteringen av det brottsförebyggande arbetet inom Polisen
Skriftlig fråga 2017/18:631 av Roger Haddad (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-01-23
- Överlämnad
- 2018-01-23
- Anmäld
- 2018-01-24
- Svarsdatum
- 2018-01-31
- Sista svarsdatum
- 2018-01-31
- Besvarad
- 2018-01-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Nyligen besökte jag polisen i Sundsvall. Det är uppenbart att myndigheten är underbemannad och har tappat stora resurser, både utredare och, inte minst, poliser. Det största tappet har skett inom yttre tjänst, det vill säga den viktiga funktionen att arbeta synligt ute med ingripande verksamhet och inte minst det brottsförebyggande arbetet. Det brottsförebyggande arbetet hinner polisen inte med, och detta förs fram i princip på varenda polisstation som jag besöker i uppdraget. Detta är mycket oroande, och det krävs åtgärder för att återupprätta det brottsförebyggande arbetet inom svensk polis i hela landet, oavsett om det gäller Sundsvall, Västerås eller en kommun som har särskilt utsatta områden.
Det brottsförebyggande arbetet, som innebär närvaro ute i centrala delar, närvaro i stadsdelar, besök på skolor och på fritidsgårdar etcetera, är oerhört viktigt. Flera betonar hur viktigt det är för att stoppa rekryteringen av unga till kriminella miljöer men också för att hindra Sverige från att få ytterligare utsatta områden där samhället riskerar tappa mark.
Mot bakgrund av att vi nu sedan 2015 har allt färre poliser och allt färre i yttre tjänst vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att det brottsförebyggande arbetet i yttre tjänst ska kunna återupprättas?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:631 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Ju2018/
00653/POL
Justitiedepartementet
Justitie- och inrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:631 av Roger Haddad (L)
Prioriteringen av det brottsförebyggande arbetet inom Polisen
Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att det brottsförebyggande arbetet i yttre tjänst ska kunna återupprättas.
Det finns behov av att stärka Polismyndighetens brottsförebyggande arbete. Men det gäller också att säkerställa att arbetet bedrivs kunskapsbaserat, problemorienterat och utifrån konkreta problembilder. Polismyndigheten har under den här mandatperioden vidtagit ett antal strukturella åtgärder i detta avseende, bland annat genom arbetet med medborgarlöften. Polisregion Syd minskade under första halvåret 2017 bostadsinbrotten med 15 % och polisregion Väst har mer än halverat antalet snatterier i centrala Göteborg i förhållande till 2015. Detta är resultatet av ett förebyggande arbete som bland annat bedrivits av poliser i yttre tjänst och mot bakgrund av den bemanningsnivå som den tidigare regeringen lämnade efter sig.
Men det räcker inte och det är uppenbart att Polismyndigheten behöver mer resurser. Regeringen har därför föreslagit tillskott till Polismyndigheten på ca 9,8 miljarder under perioden 2017–2020 samt fördubblat antalet antagna på polisutbildningen. Regeringens målsättning är att öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024.
Stockholm den 26 januari 2018
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.