Till innehåll på sidan

prioriteringar inom arbetsmarknadspolitiken

Skriftlig fråga 2000/01:390 av Sandlin-Hedman, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-07
Anmäld
2000-12-12
Besvarad
2000-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 december

Fråga 2000/01:390

av Lena Sandlin-Hedman (s) till näringsminister Björn Rosengren om prioriteringar inom arbetsmarknadspolitiken

En prioriterad uppgift inom arbetsmarknadspolitiken har varit att minska den öppna arbetslösheten bland "utomnordiska medborgare". Utomnordiska medborgare utgör endast ca 30@35 % av samtliga utrikesfödda. 65 % av alla födda i Latinamerika har numera svenskt medborgarskap. För födda i Afrika är andelen 53 % och bland födda i Asien är 60 % naturaliserade.

"Utrikesfödda" snarare än "utomnordiska medborgare" bör vara en prioriterad grupp i arbetsmarknadspolitiken.

Den både opreciserade och snäva prioritering av "utomnordiska medborgare" har lett till snedprioriteringar inom arbetsmarknadspolitiken. Utomnordiska medborgare har prioriterats i den meningen att deras andel av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna varit större än deras andel av de arbetslösa. Däremot har utomnordiska medborgare från t.ex. Sydeuropa, som bott länge i Sverige och tillhör arbetskraftsinvandrarna, inte prioriterats. Detta gäller också medborgare från Mellersta Östern som invandrade redan under 70- eller 80-talen.

Jag vill fråga ministern om han ämnar vidta några åtgärder för att ändra begreppet "utomnordiska medborgare" till "utrikesfödda" som prioriterad grupp inom arbetsmarknadspolitiken.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:390 besvarad av

den 13 december

Svar på fråga 2000/01:390 om prioriteringar inom arbetsmarknadspolitiken

Näringsminister Björn Rosengren

Lena Sandlin-Hedman har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förändra begreppet "utomnordiska medborgare" till "utrikesfödda" som prioriterad grupp inom arbetsmarknadspolitiken.

Lena Sandlin-Hedman tar upp en mycket viktig fråga, nämligen hur vi kan få ett bättre underlag för prioriteringar inom arbetsmarknadspolitiken.

Arbetsmarknadspolitiken är ett centralt instrument för att nå regeringens övergripande mål. En viktig uppgift i en konjunkturuppgång är att ta till vara outnyttjad kompetens och att öka arbetskraftsutbudet. Arbetsmarknadspolitiken bör ta sin utgångspunkt i behoven hos arbetslösa. Begreppen utomnordisk medborgare och utrikesfödda är inte relevanta indelningsgrunder när man ska bedöma behovet hos den enskilde. Regeringen ser det dock som ett problem att de utrikes födda som grupp inte utnyttjas fullt ut på arbetsmarknaden och har under våren föreslagit förändringar som syftar till att höja effektiviteten i arbetsmarknadspolitiken.

Begreppet invandrare har ju som bekant kommit att diskuteras under senare år, bl.a. utifrån att AMS i sin arbetsmarknadsstatistik redovisar utomnordiska medborgare som en indelningsgrupp. En arbetsgrupp inom Regeringskansliet kom i betänkandet Begreppet invandrare @ användningen i myndigheters verksamhet (Ds 2000:43) till slutsatsen att man bör ha som en allmän princip att använda begrepp på ett korrekt och konsekvent sätt. T.ex. nämns utrikes födda som ett klart och tydligt begrepp som med fördel kan användas framför allt i statistiska sammanhang men även i övrigt.

Näringsdepartementet fattade den 28 maj 1999 beslut om ett mångfaldsprojekt. Projektgruppen kommer nästa vecka med ett förslag på nationellt handlingsprogram för att öka mångfalden i det svenska arbetslivet, där bl.a. denna begreppsproblematik kommer att belysas.

Diskussionen om begreppens användning är högaktuell och Lena Sandlin-Hedmans fråga är därför angelägen. Jag ser fram emot fortsatt diskussion och konstruktiva lösningar som kan skapa en rättvisande bild av hur situationen ser ut för arbetslösa.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.