Presstöd som partistöd

Skriftlig fråga 2005/06:1281 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-23
Anmäld
2006-03-23
Besvarad
2006-03-29
Svar anmält
2006-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga 2005/06:1281 av Henrik von Sydow (m) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Presstöd som partistöd

I Socialdemokraternas tidning Aktuellt i Politiken den 20 mars står att läsa att en annan socialdemokratisk tidning @ tidningen Broderskap @ minskat sin upplaga från 2 600 till 1 800 exemplar och därmed hamnat under gränsen för presstöd, som går vid 2 000 exemplar. Enligt Aktuellt i Politiken ser vd:n för förlaget som ger ut Broderskap ingen tendens till återhämtning av upplagan. Samme vd uttalar sig dock förhoppningsfullt om ett förslag i Presskommitténs betänkande nyligen. Förslaget, som stöds av en socialdemokratisk majoritet i utredningen, innebär att gränsen för presstödet ska sänkas från 2 000 till 1 500 exemplar. Enligt vd:n Sune Lindh tyder alla tecken på att förslaget går igenom.

Avser statsrådet att genomföra förslaget?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1281 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 2005/06:1281 om presstöd som partistöd

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Henrik von Sydow har frågat mig om jag avser att genomföra Presskommitténs förslag om att sänka upplagegränsen för att berättiga till presstöd från minst 2 000 exemplar till minst 1 500 exemplar.

Presskommittén 2004 var parlamentariskt sammansatt. Förslagen som lämnades i betänkandet Mångfald och räckvidd (SOU 2006:08) stöddes av en bred majoritet av ledamöterna. I den fråga som Henrik von Sydow tar upp är det endast representanterna för Moderaterna och Folkpartiet @ de partier som vill avskaffa presstödet @ som har en avvikande mening. Kommittén motiverar förslaget med att dagens regler gör det svårt att starta och kontinuerligt driva dagstidningar riktade till invandrare och nationella minoriteter samt elektroniskt distribuerade tidningar.

Redan i dag finns det regler som gör det möjligt för tidningar att fortsätta att få presstöd under en begränsad tid även om de underskrider upplagegränsen. För Broderskap och andra tidningar som upplagemässigt ligger på gränsen för att få presstöd skulle förslagen alltså inte få några omedelbara konsekvenser.

Jag vill påminna frågeställaren om att det finns ett flertal presstödsberättigade tidningar som har en mer eller mindre tydlig partifärg, allt från liberala NU till kommunistiska Proletären. De 2@2,5 miljoner kronor som dessa och andra fådagarstidningar får i stöd kan ställas i relation till de summor som utgår till presstödssystemets största bidragsmottagare Svenska Dagbladet, som årligen uppbär nära 70 miljoner kronor i presstöd.

Just nu bereds förslagen från Presskommittén 2004 i Regeringskansliet och eventuella förslag om ändringar i presstödets utformning kommer att föreläggas riksdagen. Huruvida förslagen genomförs eller inte är givetvis helt avhängigt riksdagens beslut i frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.