Till innehåll på sidan

Pressfriheten och ett europeiskt betalningsföreläggande

Skriftlig fråga 2005/06:186 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-10-20
Inlämnad
2005-10-20
Besvarad
2005-10-26
Svar anmält
2005-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 oktober

Fråga 2005/06:186 av Henrik von Sydow (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Pressfriheten och ett europeiskt betalningsföreläggande

Efter förslag av EU-kommissionen övervägs nu införandet av ett gemensamt europeiskt betalningsföreläggande. Med en sådan förordning fastställs ett gemensamt domstolsförfarande för indrivning av fordringar. Syftet är att förenkla och skynda på tvister där den svarande inte bestrider kravet. Det europeiska betalningsföreläggandet ska därför kunna verkställas i en annan medlemsstat i EU.

Det finns skäl att på en punkt rikta skarpa invändningar mot EU-kommissionens förslag. Förslaget om ett europeiskt betalningsförläggande riskerar att urholka den svenska pressfriheten. EU-förordningen riskerar att bli tillämplig också på sådana skadeståndskrav som framförs i medlemsländernas nationella domstolar mot utländska journalister. Det skulle möjliggöra att med hjälp av EU-lagstiftning i till exempel England stämma svenska journalister som skriver om det brittiska kungahuset. Det är därför viktigt att den svenska regeringen med kraft agerar för att våra konstitutionella bestämmelser om pressfrihet inte reduceras med förslaget om ett gemensamt europeiskt betalningsförläggande.

Mot bakgrund av ovanstående:

Hur avser justitieministern att verka för att svenska konstitutionella bestämmelser inte urholkas med förslaget om ett gemensamt europeiskt betalningsföreläggande?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:186 besvarad av

den 26 oktober

Svar på fråga 2005/06:186 om pressfriheten och ett europeiskt betalningsföreläggande

Justitieminister Thomas Bodström

Henrik von Sydow har frågat mig hur jag avser att verka för att svenska konstitutionella bestämmelser inte urholkas av ett europeiskt betalningsföreläggande.

En EG-förordning som inrättar ett system för att driva in fordringar bör inte vara tillämplig på skadeståndskrav mot journalister eller andra personer som skyddas av den svenska grundlagsfästa tryck- eller yttrandefriheten. Vi har verkat för detta alltsedan kommissionen presenterade sitt förslag.

Olika tekniska lösningar för att åstadkomma detta har diskuterats med flera ordförandeskap, rådets generalsekretariat och kommissionen. Vid dessa diskussioner har en jämförelse gjorts med förklaringen om artikel 65 i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen. Av förklaringen framgår att antagna rättsakter inte hindrar någon medlemsstat från att tillämpa konstitutionella bestämmelser om tryck- och yttrandefrihet.

Jag har personligen vid flera tillfällen tagit upp frågan med mina europeiska kolleger och klargjort hur viktig den är för oss. Genom att fortsätta på den redan inslagna vägen är jag säker på att vi kommer att hitta en lösning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.