premiepensionsfonders förvaltningskostnader

Skriftlig fråga 2000/01:153 av Ryttar, Bengt-Ola (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-10-30
Anmäld
2000-11-07
Besvarad
2000-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 oktober

Fråga 2000/01:153

av Bengt-Ola Ryttar (s) till statsrådet Ingela Thalén om premiepensionsfonders förvaltningskostnader

Många svenskar har redan valt premiepensionsfond. Det har nu visat sig att valets förutsättningar inte varit fullt ut redovisade. Det innebär en risk för obehagliga överraskningar när det visar sig att förvaltningskostnaden vida överstiger vad som var känt i valögonblicket.

En rimlig ordning borde vara att förvaltningskostnaden inte får vara högre än vad som framgått av det material som PPM sänt ut till allmänheten.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att rätta till situationen?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:153 besvarad av

den 8 november

Svar på fråga 2000/01:153 om premiepensionsfonders förvaltningskostnader

Finansminister Bosse Ringholm

Bengt-Ola Ryttar har frågat statsrådet Ingela Thalén om vilka åtgärder hon avser vidta för att rätta till situationen att hela förvaltningskostnaden för fonderna i premiepensionssystemet inte fanns med i fondkatalogen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är korrekt att den information som finns med i Premiepensionsmyndighetens fondkatalog inte innehåller totalkostnaden för fonderna. I den avgift som anges i katalogen ingår dock både den vanliga förvaltningsavgift som fonden tar ut av fondandelsägarna och som brukar anges i tidningar m.m. och kostnader för revision, förvaring av värdepapper och andra kostnader som en del fonder tar ut vid sidan av den vanliga förvaltningsavgiften. Därtill tar fonderna ut vissa kostnader som t.ex. transaktionskostnader ur fondförmögenheten. De sistnämnda kostnaderna ingår inte i den grundavgift som anges i katalogen. Premiepensionsmyndigheten anger flera skäl till att informationen inte finns med. De två viktigaste är dels att det begrepp, TKA, som i dag används för att mäta den totala kostnaden inte var ett etablerat begrepp när katalogen planerades, dels att TKA bygger på information bakåt i tiden. Många av PPM-fonderna är nya och de saknade historisk information om kostnader när katalogen trycktes. Däremot finns TKA, för de fonder som inte är nya, tillgänglig på respektive fonds faktablad på Premiepensionsmyndighetens hemsida.

Premiepensionsmyndigheten har informerat mig om att man för närvarande ser över vilken information som ska finnas med i nästa version av fondkatalogen. Jag förväntar mig att detta arbete kommer att leda till att så mycket information som möjligt finns med om fondernas kostnader och avgifter i fondkatalogen. Jag förväntar mig också att fonderna själva kommer att se över den information de lämnar till Premiepensionsmyndigheten.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.