Prao som hjälp för framtida yrkesval

Skriftlig fråga 2015/16:51 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-30
Överlämnad
2015-09-30
Anmäld
2015-10-01
Svarsdatum
2015-10-07
Sista svarsdatum
2015-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

För att eleverna ska förstå hur många olika yrkesval som finns har skolorna ett stort ansvar för att se till att praoveckor genomförs. Även om detta inte är reglerat vet vi att prao ger eleverna erfarenhet och många gånger också ett kontaktnät med arbetsmarknaden på orten. Det första jobbet, praktiken eller provanställningen är den absolut svåraste tröskeln för unga att ta sig över. För många är därför praoveckan en viktig ingång. Dessutom får arbetsgivarna en chans att visa upp sig. Eleverna får se hur olika jobb fungerar i praktiken och får en bättre förståelse för varför det är viktigt att gå i skolan. Det finns dessutom kommuner där man kunnat se att färre elever ändrat sina gymnasieval om de gått i skolor där prao erbjudits.

Prao ger således många goda ringar på vattnet. Det är därför oroväckande med de signaler som nu kommer att flera kommuner stoppar sin praoverksamhet till följd av Arbetsmiljöverkets inspektioner ute på skolorna av de riskbedömningar som ska ha upprättats inför varje praoplacering.

 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vilka åtgärder hon kommer att vidta för att inte Arbetsmiljöverkets inspektioner och krav på upprättade riskbedömningar ska avskräcka skolorna från att fortsätta att anordna praoveckor.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:51 besvarad av Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2015/02493/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:51 av Betty Malmberg (M) Prao som hjälp för framtida yrkesval

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att inte Arbetsmiljöverkets inspektioner och krav på upprättade riskbedömningar ska avskräcka skolorna från att fortsätta anordna praoveckor.

Arbetsmiljöverket bedriver en flerårig inspektionsinsats av landets skolor. I samband med det har kravet på att det måste göras en riskbedömning av praoplatserna förtydligats. Skolan behöver inte besöka varje enskild arbetsplats och göra en egen riskbedömning. Skolan behöver däremot ta del av praktikplatsens riskbedömning och många gånger räcker det med ett telefonsamtal till praktikplatsen. Arbetsmiljöverket har på sin hemsida den 24 september 2015 publicerat enkla och handfasta anvisningar kring vilken kravnivå som gäller.

Det är mycket olyckligt om hela skolor eller kommuner tar Arbetsmiljöverkets krav som intäkt för generella beslut om att avstå från prao. Prao är viktigt och lärorikt för både elever och arbetsgivare, men att skicka ut elever på praktik får inte ske på bekostnad av elevers säkerhet och hälsa. Jag anser att det är rimligt att skolan försäkrar sig om att eleverna inte hamnar i farliga arbetsmiljöer, och har inte för avsikt att vidta några åtgärder.

Stockholm den 7 oktober 2015

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.