Praktik i skolan

Skriftlig fråga 2006/07:1137 av Gerdau, Mats (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-10
Anmäld
2007-05-10
Besvarad
2007-05-16
Svar anmält
2007-05-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 maj

Fråga

2006/07:1137 Praktik i skolan

av Mats Gerdau (m)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

En framgångsrik jobbpolitik startar redan i skolan. Om ungdomarna tidigt får inblick i arbetslivets villkor och vilka krav som ställs för olika arbeten kan de själva bilda sig en god uppfattning om vad de vill utbilda sig till. Olika former av studiebesök, prao och praktik tillför undervisningen nya perspektiv och stöder inlärningen, samtidigt som det underlättar elevernas studie- och yrkesval.

Dessvärre finns rapporter om att skolans kontakter med arbetslivet stadigt försämras. Högstadieelevernas prao försvinner helt i många kommuner, bland annat i Vadstena, Vellinge och Varberg. Orsaken uppges till viss del vara svårigheten att få tag i praoplatser, men i ökande grad anges även att Arbetsmiljöverket skärpt sina riktlinjer. Kraven medför att praon blir mer eller mindre meningslös, om den ens är tillåten.

Detta är en oroande utveckling. Elevernas möte med arbetslivet kan inte ersättas av utbildning i klassrummet om arbetslivets villkor eller att skolan blir en mer stängd värld. I stället borde skolans kontakter med det omgivande samhället öka.

Jag vill ställa följande fråga till statsrådet.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka elevernas kontakter med arbetslivet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1137 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 16 maj

Svar på fråga

2006/07:1137 Praktik i skolan

Statsrådet Jan Björklund

Mats Gerdau har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka elevernas kontakter med arbetslivet.

Om eleverna ska kunna förbereda sig för arbetslivet måste de under skoltiden ha kontakter med det omgivande samhället. Möten med olika arbetsmiljöer och arbetsuppgifter är också nödvändigt för att eleverna ska kunna göra väl underbyggda studie- och yrkesval.

Av 1994 års läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94) framgår att den obligatoriska skolan ska samverka med gymnasieskolan, samt med arbetslivet och närsamhället i övrigt. Rektorn har ett särskilt ansvar för att samverkan med arbetslivet ska utvecklas så att eleverna får konkreta erfarenheter av betydelse för deras val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning.

Det är upp till den enskilda skolan att välja arbetssätt som leder till att målen i läroplanen uppfylls. Det finns inga uttryckliga krav på att skolan ska genomföra så kallad praktisk arbetslivsorientering (prao). Prao genomförs ändå i många skolor som ett sätt att ge eleverna konkreta erfarenheter av yrkeslivet. Det är viktigt att en skola eller kommun som väljer att inte anordna den traditionella praoverksamheten på annat sätt tillser att eleverna får sådana erfarenheter som föreskrivs i läroplanen.

Jag delar helt Mats Gerdaus uppfattning att det är angeläget att elever i grundskolan har kontakter med arbetslivet. Jag avser att noga följa utvecklingen och vidta åtgärder om utvecklingen så kräver det.

I det här sammanhanget skulle jag vilja nämna förslaget till nationellt strukturfondsprogram (ESF) för åren 2007–2013 som regeringen beslutade om den 1 mars 2007. Där finns nu skrivningar till stöd för insatser för att förebygga att unga hamnar i utanförskap. Det handlar om att på ett bättre sätt förbereda unga studerande för arbetslivet. Med hjälp av samverkan mellan olika aktörer, till exempel skola och företag, kan unga tidigt erbjudas möjlighet till lärande i arbetslivet och att skapa sig ett eget kontaktnät med potentiella framtida arbetsgivare.

Därtill behöver skolan bidra till att eleverna utvecklar de kunskaper och förmågor som kännetecknar entreprenörskap i vid mening. I dag sätts ofta likhetstecken mellan anställning och arbete. Alltför få överväger ens tanken på att skapa sig ett arbete genom att starta eget företag. Regeringen avser därför att utarbeta en strategi för entreprenörskap inom hela utbildningsområdet.

Avslutningsvis vill jag nämna att regeringen i 2007 års ekonomiska vårproposition har aviserat en storsatsning på försöksverksamhet med lärlingsutbildning i gymnasieskolan.

Intressenter

Frågeställare

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.