praktik för lärarstudenter

Skriftlig fråga 2004/05:630 av Davidson, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-17
Anmäld
2004-12-17
Besvarad
2004-12-22
Besvarad
2004-12-30
Svar anmält
2005-01-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga 2004/05:630

av Inger Davidson (kd) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om praktik för lärarstudenter

För att bli en bra lärare krävs möjlighet att under utbildningen få utveckla och testa sina kunskaper bland elever i grund- eller gymnasieskolan. Praktiken ute på skolorna eller den så kallade verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, är därför en viktig del av utbildningen. I dag har flera lärarhögskolor svårt att hitta VFU-platser för alla studenter, problemen har varit särskilt stora bland annat i Stockholm. Problemen gäller såväl tillgång till platser som tillgång till utbildade handledare.

En av anledningarna till detta problem är ett missnöje bland de mottagande skolorna. Alltför få grund- och gymnasielärare har fått handledarutbildning som stöd i arbetet med studenterna. Det är också ovanligt att lärarna får någon ersättning för det merarbete det innebär att handleda en student och de får normalt inte heller minskad undervisningstid. Detta har lett till att många lärare inte längre vill ta på sig ansvaret för att ta emot lärarstudenter.

Behovet av nya lärare kommer att vara stort de kommande åren när många lärare går i pension. Det innebär även att en viktig kunskapsreserv försvinner från skolorna som måste ersättas av de nya lärarna. Därför är det särskilt viktigt att de nya lärarna i utbildningen fått tillräckliga kunskaper för sitt yrke. VFU:n är nödvändig för att ge dem detta.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att stödja lärarhögskolorna i arbetet med att få fram tillräckligt med VFU-platser till lärarstudenterna?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:630 besvarad av

den 22 december

Svar på fråga 2004/05:630 om praktik för lärarstudenter

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Inger Davidson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stödja lärarhögskolorna i arbetet med att få fram tillräckligt med VFU-platser till lärarstudenterna.

Jag instämmer helt i Inger Davidsons påpekande om värdet av att lärarstudenterna får en del av sin utbildning verksamhetsförlagd.

Kännetecknande för den nya lärarutbildningen är den vikt som läggs vid den verksamhetsförlagda delen av utbildningen (VFU). Av målen för lärarexamen, enligt examensordningen, bilaga 2 till högskoleförordningen (1993:100), framgår att minst 10 poäng per inriktning i lärarutbildningen ska vara verksamhetsförlagda. Utifrån målen för examen ansvarar varje högskola med lärarutbildning för utbildningens innehåll och utformning.

Utbildningsdepartementet och Svenska Kommunförbundet har gemensamt konstaterat den ömsesidiga nytta och utvecklingsmöjlighet som samverkan mellan lärosätena och skolan har för lärarutbildningen. I början av 2004 inbjöd Utbildningsdepartementet och Svenska Kommunförbundet gemensamt till konferenser för erfarenhetsutbyte. Konferenserna visade att det pågår ett intensivt lokalt samarbete mellan högskolan och skolan samtidigt som de lokala lösningarna varierar.

Parterna har konstaterat att lokala överenskommelser är den mest ändamålsenliga vägen för samverkan. Regeringen och Svenska Kommunförbundet ingick därför i augusti i år en överenskommelse om att samarbete i den verksamhetsförlagda delen av lärarutbildningen bäst regleras genom lokala avtal. Sådana avtal har slutits mellan flertalet lärarutbildningar och berörda kommuner.

Frågeställaren utpekar Stockholm som särskilt problematiskt i sammanhanget. Vid kontakt med Lärarhögskolan i Stockholm uppges samtliga lärarstudenter nu ha placering vid en skola för den verksamhetsförlagda delen av sin utbildning.

Högskoleverket har i uppdrag att i mars 2005 presentera en utvärdering av den nya lärarutbildningen. Regeringen kommer därefter att ta ställning till om ytterligare insatser behövs på lärarutbildningens område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.