Till innehåll på sidan

Potentiella begränsningar av gårdsförsäljning

Skriftlig fråga 2023/24:637 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-21
Överlämnad
2024-02-21
Anmäld
2024-02-22
Svarsdatum
2024-02-28
Sista svarsdatum
2024-02-28
Besvarad
2024-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Gårdsförsäljning kan bli verklighet redan 2025, har Jakob Forssmed gett uttryck för på Expressens debattsida. En efterlängtad reform som borde varit på plats för länge sedan. Den utredning från 2021 (SOU 2021:95) som departementet arbetar utifrån vid beredningen av förslaget om gårdsförsäljning innehåller dessvärre en mängd begränsningar av detsamma.

Utredningen föreslår bland annat att gårdsförsäljning endast ska tillåtas i anslutning till ett betalt studiebesök eller föreläsning med anknytning till den aktuella produkten på tillverkningsstället, att mängden som får säljas till en kund vid ett köptillfälle ska begränsas och att gårdsförsäljning inte får bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00. Vissa av de föreslagna begränsningarna har stött på mer motstånd än andra, men oaktat detta är det för berörda intressenter viktigt att veta vilka begränsningar departementet arbetar vidare med och om man tillför nya. Just det sistnämnda oroar sannolikt flest, alltså att man utöver de redan alldeles för restriktiva begränsningarna i utredningen även kommer på egna begränsningar som man för in i förslaget från departementets håll.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga Jakob Forssmed följande: 

 

Avser ministern och regeringen att i arbetet med förslaget om gårdsförsäljning bibehålla utredningens begränsningar av detsamma, och avser regeringen att tillföra ytterligare begränsningar?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:637 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Svar på fråga 2023/24:637 Potentiella begränsningar av gårdsförsäljning

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:633, fråga 2023/24:634, fråga 2023/24:636 och fråga 2023/24:637 av Tobias Andersson (SD)
Gårdsförsäljning, Gårdsförsäljning av destillerade drycker, Tidsbegränsad gårdsförsäljning och Potentiella begränsningar av gårdsförsäljning

Tobias Andersson har frågat mig hur jag och regeringen avser att arbeta vidare med frågan om gårdsförsäljning, och om jag kan utveckla något kring den pågående processen. Tobias Andersson har också frågat mig om jag och regeringen avser att gå på utredningens huvudförslag, som inkluderar destillerade drycker, eller om man begränsar sig till det alternativa förslaget, som endast inkluderar jästa drycker. Tobias Andersson har även frågat mig om jag och regeringen avser att i arbetet med förslaget om gårdsförsäljning behålla utredningens förslag om att i ett första steg endast tillåta gårdsförsäljning i sex år från ikraftträdandet. Tobias Andersson har slutligen frågat mig om jag och regeringen avser att i arbetet med förslaget om gårdsförsäljning bibehålla utredningens begränsningar av detsamma, och om regeringen avser att tillföra ytterligare begränsningar

Det pågår för närvarande ett arbete inom Regeringskansliet med att ta fram en lagrådsremiss i syfte att införa gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Avsikten är att regeringen så snabbt som möjligt ska ta fram en lagrådsremiss som möjliggör gårdsförsäljning samtidigt som Systembolagets monopol värnas och lämna en proposition till riksdagen i frågan, så att en lagändring kan träda i kraft någon gång i början av 2025. Det förutsätter dock en EU-process som inte drar ut på tiden. Regeringen avser att anmäla förslagen till Europeiska kommissionen i enlighet med sedvanliga anmälningsförfaranden och tillämpliga direktiv.

Jag kan inte föregå regeringens beslut och det arbete som pågår inom Regeringskansliet. 

 

Stockholm den 28 februari 2024

 

 

 

Jakob Forssmed

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.