Till innehåll på sidan

Postnord och kvalitetssäkring av postala försändelser

Skriftlig fråga 2016/17:518 av Hans Rothenberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-12
Överlämnad
2016-12-14
Anmäld
2016-12-15
Svarsdatum
2016-12-28
Sista svarsdatum
2016-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Posten är en samhällsfunktion som med rätta ska ha hög tillförlitlighet och tjäna medborgarna på bästa sätt. Människor i hela Sverige ska vara förvissade om att få sin post i tid och sina försändelser i helt skick. Trasiga, felsorterade och felskickade försändelser är helt enkelt inte acceptabelt.

Det kommer många rapporter om trasiga försändelser som hanterats av Postnord. Skadorna kan rent beloppsmässigt vara av lägre värde, men kan för den drabbade vara betydande ur andra hänseenden. I julklappstider kan postens hantering av försändelser vara gränsen mellan glädje och sorg.

Jag vill med anledning av detta fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vad avser ministern att göra för att Postnord ska öka kvalitetssäkringen av postala försändelser?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:518 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

N2016/ 07818/SB

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:518 av Hans Rothenberg (M) Postnord och kvalitetssäkring av postala försändelser

Hans Rothenberg har frågat mig vad jag avser göra för att Postnord ska öka kvalitetssäkringen av postala försändelser.

Regeringen ser allvarligt på de kvalitetsbrister i Postnord AB:s brevverksamhet som har rapporterats under hösten. Postmarknaden är en marknad i förändring eftersom digitaliseringen av samhället har inneburit förändrade kommunikationsmönster. Brevvolymerna faller vilket medför flera stora utmaningar för bolaget som därigenom genomfört stora förändringar.

I Sverige är Post- och telestyrelsen (PTS) den myndighet som är utsedd av regeringen att meddela tillstånd för postverksamhet och att utöva tillsyn för alla tillståndshavare på postmarknaden. PTS har utsett Postnord AB:s dotterbolag Postnord Group AB att tillhandahålla den samhällsomfattande posttjänsten i hela landet. Staten ställer nu, precis som tidigare, långtgående krav på Postnord. Detta sker genom postlagen (2010:1045), tillståndsvillkoren och Postnords bolagsordning. Bolaget får ingen ersättning från staten för att tillhandahålla den samhällsomfattande posttjänsten.

Idag ställs det krav på den samhällsomfattande posttjänsten att minst 85% av de brev som lämnas in för övernattbefordran ska levereras påföljande arbetsdag och 97% inom tre dagar. PostNord når dessa krav, men PTS rapporterar om ett fortsatt högt antal klagomål. Jag och min stab har en kontinuerlig dialog med Postnords ledning om deras syn på situationen och hur bolaget har för avsikt att hantera detta framöver. Post- och telestyrelsens pågående tillsynsarbete är också väldigt viktig i sammanhanget.

Jag vill slutligen understryka att det är viktigt för mig och regeringen att det finns en posttjänst av god kvalitet i hela landet, som är kostnadseffektiv och i så stor utsträckning som möjligt motsvarar hushållens och företagens behov. För att säkerställa att postlagstiftningen är ändamålsenlig både i dag och för framtiden tillsatte regeringen i augusti förra året en utredning med uppgift att se över postlagstiftningen. Utredningens slutbetänkande är ute på remiss till och med den 15 december och remisstiden för utredningens delbetänkande löpte ut sista september. Regeringen håller på att ta ställning till hur vi ska gå vidare med utredningens förslag.

Stockholm den 21 december 2016

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.