Postleveranser på landsbygden

Skriftlig fråga 2016/17:630 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-11
Överlämnad
2017-01-12
Anmäld
2017-01-13
Svarsdatum
2017-01-18
Sista svarsdatum
2017-01-18
Besvarad
2017-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Människor ska kunna bo, leva och arbeta i hela Sverige. Landsbygden, vars gröna sektor växer med rimliga förutsättningar, behöver goda villkor för företagande. Detta är förutsättningar som är viktiga för att hela Sverige ska kunna leva. För att det ska kunna skapas nya och fler jobb måste grundläggande samhällsservice säkerställas.

I dag har företagare och boende på landsbygden allt svårare att ta del av dessa samhällstjänster. En sådan tjänst är postleveranser.

När postleveranser försenas, försvinner eller skadas kan det ställa till stora problem för både privatpersoner och företag. Om man på allvar vill att företagsamhet ska växa på landsbygden krävs det att man agerar för ett fungerande postväsen. Postnords omorganisering och förändring har lett till att postlagen i sin helhet inte fullt ut levs upp till.

I 3 kap. 1 § postlagen föreskrivs att ”det varje arbetsdag och minst fem dagar i veckan, utom under omständigheter eller geografiska förhållanden som tillståndsmyndigheten bedömer utgör skäl för undantag, ska göras minst en insamling och minst en utdelning av postförsändelser”.

För att jobb och tillväxt ska fungera i landets alla delar krävs tillgång till grundläggande service där människor verkar och bor. För företag är det avgörande att leveranser kommer och kommer i tid, oavsett var verksamheten ligger. Företagande och vardagsliv på landsbygden behöver bli enklare – inte krångligare och dyrare.

Därför är det bekymmersamt att återigen ta del av försämringar som Postnords omorganisering lett till. Nu senast är det företagare i Gullspång, norra Skaraborg, som blir lidande av försenade och försvunna postleveranser. Postnord behöver leva upp till postlagen i sin helhet för postleveranser i hela landet under veckans alla arbetsdagar. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att omedelbart vidta, inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen, för att företagare ska kunna verka och exempelvis för sin tillväxt ha lika tillgång till grundläggande postleveranser i hela Sverige, även i Skaraborg, och hur avser statsrådet att verka för upprättelse för de som redan drabbats?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:630 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



PAGE

2


Dnr N2017/00168/D

DnrN2017/00220/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:622 av Cecilia Widegren (M) Problem med postleveranser för Skaraborgs företag och svar på fråga 2016/17:630 av Cecilia Widegren (M) Postleveranser på landsbygden

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag omedelbart avser vidta för att Postnord ska leva upp till postlagen i sin helhet i hela landet under veckans alla arbetsdagar, och hur jag avser att verka för upprättelse för dem som redan drabbats. Cecilia Widegren har även frågat närings- och innovationsministern vilka åtgärder han omedelbart avser vidta, inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen, för att företag ska kunna verka och exempelvis för sin tillväxt ha tillgång till grundläggande postleveranser i hela Sverige, även i Skaraborg, och hur han avser att verka för upprättelse för de som redan drabbats. Frågan har överlämnats till mig.

Post- och telestyrelsen (PTS) är den myndighet som är utsedd av regeringen att utöva tillsyn inom postområdet och myndigheten för sedan tidigare en tät dialog med alla postoperatörer om kvalitetsproblem, däribland Postnord AB. Det är tillsynsmyndighetens uppgift, inte regeringens, att granska att Postnord lever upp till de krav som reglerna på postområdet ställer. PTS ser allvarligt på situationen och har ökat sina tillsynsinsatser med bland annat fler fysiska tillsynsbesök, tätare dialog och krav på och uppföljning av lokala åtgärdsplaner. PTS får också meddela de förelägganden som behövs för att postlagen, föreskrifter eller tillståndsvillkor, som meddelats med stöd av lagen, ska följas. Föreläggandet får förenas med vite. Jag har fullt förtroende för PTS tillsyn på postområdet och fortsätter följa frågan noga.

Slutligen vill jag understryka att det är viktigt för mig och regeringen att

det finns en posttjänst av god kvalitet i hela landet, som är kostnadseffektiv och som i så stor utsträckning som möjligt motsvarar hushållens och företagens behov.

Stockholm den 17 januari 2017

Peter Eriksson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.