Till innehåll på sidan

Postens verksamhet på den internationella marknaden

Skriftlig fråga 2003/04:156 av Unander, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-29
Anmäld
2003-10-29
Besvarad
2003-11-05
Svar anmält
2003-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 oktober

Fråga 2003/04:156

av Hans Unander (s) till statsrådet Ulrica Messing om Postens verksamhet på den internationella marknaden

I propositionen Grundläggande Kassaservice (prop 2001/02:34), slår man fast det statliga ansvaret för grundläggande kassaservice i en ny lag. Posten ska bidra till att ge medborgarna en hög servicenivå och likvärdighet vad gäller post och kassatjänster i hela landet. Som det ser ut i dag är många av Postens kunder oroliga när de traditionella postkontoren försvinner och posttjänsterna dras in, framförallt på landsbygden.

Det finns exempel där posten endast har öppet några få timmar i veckan. Det innebär att Postens servicenivå inte är likvärdig över hela landet.

Posten är i dag ett vinstdrivande bolag vilket innebär att post- och kassaservice ska vara ekonomiskt lönsamt. I kölvattnet av bolagiseringen kan man se besparingar, uppsägningar och prishöjningar för kunderna. Det som dock förvånar mig är att samtidigt som Posten brottas med problem i Sverige ska man bryta sig in på marknaden i Australien. Postens helägda dotterbolag Direct Link ska slås samman med det amerikanska bolaget MBE (Mail Box Etc.) och konkurrerar med tre redan stora postbolag i Australien. Man kan dock fråga sig om inte Posten i första hand borde koncentrera sig på att få ordning på verksamheten i Sverige innan man ger sig ut på den internationella marknaden?

Ett viktigt politiskt mål är att alla människor ska ha samma rätt till service oavsett var man bor i landet. Det är en infrastrukturfråga, en rättvisefråga och i grunden en välfärdsfråga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ulrica Messing vad hon tänker göra för att Posten i första hand ska se över och ordna upp verksamheten i Sverige innan man beger sig utomlands?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:156 besvarad av

den 5 november

Svar på fråga 2003/04:156 om Postens verksamhet på den internationella marknaden

Näringsminister Leif Pagrotsky

Hans Unander har frågat vad statsrådet Ulrika Messing tänker göra för att Posten AB i första hand ska se över och ordna upp verksamheten i Sverige innan bolaget bedriver verksamhet utomlands.

Ansvaret inom regeringen är fördelat så att det är jag som har det övergripande ansvaret för de statliga ägarfrågorna.

Frågan är ställd bland annat mot bakgrund av att ett av Posten AB ägt dotterbolag, Direct Link, nyligen tecknat ett samarbetsavtal med MBE (Mail Box Etc.) om brevförmedling av internationell post från Australien till Sverige. Direkt Link har till uppgift att fånga upp internationella brevflöden utomlands för utdelning i Sverige och att styra dessa flöden genom Posten AB.

För mig är det viktigt att Posten koncentrerar sig på sin kärnverksamhet: att tillhandahålla en post- och kassaservice av hög kvalitet som fungerar i hela landet. Postens huvudmarknad är i dag Sverige. Samtidigt är det ett faktum att svensk ekonomi är starkt internationaliserad. Det betyder att många svenska företag har stora varu- och informationsflöden över vårt lands gränser. Att Posten bedriver en viss internationell verksamhet bedömer jag därför som naturlig.

Jag vill också framhålla vikten av att Posten agerar med sikte på framtiden. Det innebär att bolaget anpassar sina tjänster till förändringar i omvärlden och till förändringar i kundernas efterfrågan, samt att bolaget driver verksamheten med kostnadseffektivitet och uthållig lönsamhet.

Posten AB och dess styrelse arbetar i dag på ett bra sätt och i linje med det jag ovan beskrivit. Jag ser därför inget skäl att vidta några åtgärder, men följer bolagets utveckling mycket noga.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.