Posten AB:s försäljning av frimärken

Skriftlig fråga 2001/02:489 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-07
Anmäld
2002-01-15
Besvarad
2002-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 januari

Fråga 2001/02:489

av Rolf Gunnarsson (m) till näringsminister Björn Rosengren om Posten AB:s försäljning av frimärken

Nya signaler kommer om nyordningar inom Posten och som, till det sämre, påverkar bl.a. landsbygden och glesbygden. De nya signalerna berättar om Postens "hårdare" inställning till försäljare av frimärken. Försämrade villkor för företag som säljer frimärken signaleras och detta betyder troligtvis ett minskat antal försäljningsställen i landet och därmed sämre service. Tidigare har Posten lagt ned ett antal kontor och nya servicerutiner signaleras då det gäller Postens kassaservice.

Till detta ska också läggas de tidigare signalerna och hoten att vissa abonnenter av dagstidningar inte skulle få sin tidning på lördagar. Också förflyttning av postlådor @ så att kunden får längre till sin postlåda @ har aviserats av Posten.

Men nu gäller det alltså försäljning av frimärken @ en bagatell kan tyckas, men en viktig del för folk som bor där det kanske inte längre kommer att finnas någon försäljning.

Avser statsrådet att agera och ge nya direktiv till Posten AB då det gäller servicen på landsbygden och glesbygden?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:489 besvarad av

den 16 januari

Svar på fråga 2001/02:489 om Posten AB:s försäljning av frimärken

Näringsminister Björn Rosengren

Rolf Gunnarsson har mot bakgrund av Posten AB:s nya villkor för återförsäljare av frimärken frågat mig ifall jag avser att agera och ge nya direktiv till Posten AB avseende servicen i landsbygden och glesbygden.

Posten AB har sedan årsskiftet minskat den rabatt som återförsäljare får på inköpspriset av frimärken. Det finns dock inget hinder för t.ex. butiker eller kiosker att sälja frimärken utan att Posten AB tecknat avtal om rabatt.

Det är Posten AB:s styrelse och ledning som är ansvarig för beslut om försäljning av frimärken. Bolagets ändring av villkoren vid återförsäljning av frimärken får ses som en naturlig del av den löpande översyn bolaget gör av sina kostnader och intäkter. Enligt bolaget kommer besluten om vilka återförsäljare som ska erhålla rabatt beslutas lokalt. Tillgängligheten för kunderna kommer att vara styrande vid dessa beslut.

Posten AB satsar samtidigt på ett nytt utvidgat servicenät, vilket kommer att bestå av ca 3 100 serviceställen tillsammans med samarbetspartners som OK/Q8, Ica, Axfood, Pressbyrån, m.fl. Vidare har bolaget genomfört en förändring och utvidgning av sortiment med förfrankerade kuvert och paketemballage.

Det är i dag för tidigt att uttala sig om dessa förändringars samlade effekt på servicenivån och möjligheten till inköp av frimärken i landet. Jag kan dock konstatera att vad avser möjligheten till inköp av frimärken i glesbygd så kommer lantbrevbärarna även fortsättningsvis att sälja frimärken till kund.

För regeringen är det av vikt att postservicen i landet upprätthålls och är tillgänglig för alla. Jag kommer därför noga att följa utvecklingen av den servicenivå bolaget lämnar men ser i dag inga skäl till att vidta några åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.