Post i glesbygd

Skriftlig fråga 2016/17:601 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-03
Överlämnad
2017-01-04
Anmäld
2017-01-10
Svarsdatum
2017-01-11
Sista svarsdatum
2017-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Flera remissinstanser varnar för att förslaget kring ny postlag kan få negativa effekter för leverans av post ute i glesbygden. Den riskerar bli förödande för privatpersoner men i synnerhet småföretagare, när postgången föreslås bli glesare.

Sedan tidigare har Post- och telestyrelsen, PTS, valt att nöja sig med icke bindande allmänna råd, trots att man enligt 10 § postförordningen (2010:1049) får meddela föreskrifter om krav på den som tillhandahåller posttjänster. Detta innebär att PTS inte kan påverka Postnord när man genomfört betydande försämringar i glesbygd eftersom man anses följa gällande regelverk.

I kommuner som Strömsund och Berg påverkar de långa avstånden. En glesbygdskommun har i snitt tre gånger så stort avstånd till posttjänster som en storstadskommun.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förslagen till ny postlag inte ska försämra postgången i glesbygd?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:601 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/00085/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:601 av Saila Quicklund (M) Post i glesbygd

Saila Quicklund har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att förslagen till ny postlag inte ska försämra postgången i glesbygd.

Postmarknaden är en marknad i förändring eftersom digitaliseringen av samhället innebär förändrade kommunikationsmönster i form av minskande brevvolymer parallellt med en ökad pakethantering. Detta har bland annat skapat utmaningar för till exempel Postnord.

För att säkerställa att postlagstiftningen är ändamålsenlig både i dag och i framtiden tillsatte regeringen i augusti 2015 en utredning med uppgift att se över postlagstiftningen. Utredningens slutbetänkande var ute på remiss till och med den 15 december 2016. Beredning av utredningens förslag och de inkomna remissvaren pågår fortfarande. Jag vill understryka att det är viktigt för mig och regeringen att det finns en posttjänst av god kvalitet i hela landet, som är kostnadseffektiv och som i så stor utsträckning som möjligt motsvarar hushållens och företagens behov.

Stockholm den 10 januari 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.