Polygama äktenskap

Skriftlig fråga 2017/18:24 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-20
Överlämnad
2017-09-21
Anmäld
2017-09-22
Svarsdatum
2017-10-04
Sista svarsdatum
2017-10-04
Besvarad
2017-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Under 2016 fanns det 300 fall av polygami och bigami registrerade hos Skatteverket. I sin tur innebär detta att kommuner runt om i landet kommer, om de inte redan har gjort det, att konfronteras med fall av månggifte när anhöriginvandringen ökar. Månggifte, eller den term som används i brottsbalken, tvegifte, är sedan början av 1960-talet förbjudet enligt svensk lag. Problematiken som vi nu ser är att antalet polygama äktenskap ökar och att det exempelvis finns fall i dag där parterna behandlas olika på grund av kön. Kommuner och myndigheter ska inte tvingas underlätta polygama äktenskap och därtill finansiera boende som en följd av äktenskapen, som om de hade ingåtts i Sverige hade brutit mot lagen.

I ett utlåtande från Migrationsverket 2016 konstateras det att det finns förutsättningar för att vägra uppehållstillstånd då individer söker uppehållstillstånd på grund av anknytning till samma make. Hos en uttalat feministisk regering bör det därför finnas en uttalad vilja att adressera problematiken kring polygama äktenskap.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet Åsa Regnér följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta inom sitt ansvarsområde för att adressera månggifte?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:24 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr Ju2017/07421/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:24 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Polygama äktenskap

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat barn-, äldre- och jämställdhetsministern om vilka åtgärder hon avser att vidta inom sitt ansvarsområde för att adressera månggifte. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

I Sverige är det inte tillåtet att ingå äktenskap när man redan är gift. Det finns många goda skäl till det – inte minst för att värna jämställdheten. Det behövs bättre kunskap om förekomsten av månggifte i Sverige. Regeringen har nyligen gett Skatteverket i uppdrag att med bistånd av Migrationsverket och Statistiska centralbyrån sammanställa och analysera statistik och viss övrig information i folkbokföringsärenden rörande månggifte.

Precis som Ann-Charlotte Hammar Johnsson konstaterar är förutsättningarna mycket begränsade att beviljas uppehållstillstånd grundat på anknytning såsom make till en person som även är gift med en eller flera andra personer. Migrationsverket vägrar uppehållstillstånd om den person till vilken anknytning åberopas redan lever med en eller flera makar i Sverige. Migrationsöverdomstolen har också i ett vägledande avgörande den 19 december 2016 vägrat två kvinnor, som båda var gifta med en man som har uppehållstillstånd i Sverige, uppehållstillstånd grundat på anknytning.

Det händer att asylsökande som kommer till Sverige redan innan ankomsten till Sverige har ingått äktenskap med fler än en person. Den individuella asylprövningen innebär inget erkännande av polygama äktenskap utan ett eventuellt uppehållstillstånd grundas på individuella skyddsbehov.

Praktiska frågor om boende under asyltiden och en efterföljande anvisning till kommun vid ett eventuellt uppehållstillstånd grundas inte heller på något ställningstagande till det polygama äktenskapet. Det är upp till kommunen att bestämma vilket boende som ska erbjudas de som omfattas av anvisning.

Skatteverket ska redovisa sitt uppdrag senast den 25 januari 2018. Därefter kommer regeringen att överväga behovet av ytterligare åtgärder eller förändringar i lagstiftningen.

Stockholm den 4 oktober 2017

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.