Politiskt vinklad desinformation i sociala medier

Skriftlig fråga 2023/24:889 av Linus Sköld (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-05-08
Överlämnad
2024-05-10
Anmäld
2024-05-14
Sista svarsdatum
2024-05-15
Svarsdatum
2024-05-17
Besvarad
2024-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

I veckan avslöjade Kalla fakta att Sverigedemokraterna har anställda på sin kommunikationsavdelning som har till uppgift att med anonyma konton påverka det demokratiska samtalet i sociala medier. Sverigedemokraterna driver alltså inom sitt eget partikansli så kallade trollfabriker. 

Metoden Kalla fakta använde var att infiltrera SD:s kommunikationsavdelning genom att ta anställning där. När anställningen skulle avslutas utsattes Kalla fakta för hot genom att partiets kommunikationschef hotade med mycket aggressiva åtgärder om reportern ställde till problem för partiet. 

När granskningen publicerades avfärdade Jimmie Åkesson det som avslöjas helt genom att påstå att reportaget inte visar någonting kontroversiellt. 

Statsministern kommenterade detta dagen efter och kallade det som avslöjats för ”allvarliga anklagelser” och följde upp det med att ge uttryck för uppfattningen att alla partier ska hålla sig borta från att driva trollfabriker. Regeringsunderlagets största parti har nu ertappats med att just driva trollfabrik. 

Om en månad är det val till Europaparlamentet. Risken att anonyma konton som sprider hat och desinformation på nätet påverkar valutgången är överhängande. 

Sociala medier är en viktig källa till nyheter och sakkunskaper för stora delar av befolkningen, i synnerhet samhällets yngre medborgare. 

Jag vill därför fråga statsrådet Erik Slottner:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att innehållet i sociala medier inte ska präglas av politiskt vinklad desinformation?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:889 besvarad av Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Svar på fråga 2023/24:889 Politiskt vinklad desinformation i sociala medier

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Svar på frågorna 2023/24:888 Systematisk desinformation i sociala medier, 2023/24:889 Politisk vinklad desinformation i sociala medier, 2023/24:892 Systematisk desinformations påverkan på demokratin och 2023/24:893 En rättvis valutgång av Linus Sköld (S) 

Linus Sköld har frågat statsminister Kristersson hur han avser att agera för att säkerställa att partier med tjänstemän i Regeringskansliet inte ägnar sig åt systematisk desinformation och andra antidemokratiska aktiviteter i sociala medier. Linus Sköld har frågat statsrådet Slottner vilka åtgärder han avser att vidta för att innehållet i sociala medier inte ska präglas av politiskt vinklad desinformation. Linus Sköld har frågat statsrådet Brandberg hur hon avser att agera inom sitt ansvarsområde för att stoppa systematisk desinformation från att påverka valutgången. Frågorna är ställda med anledning av valet till Europaparlamentet som äger rum om cirka en månad. Linus Sköld har också frågat statsrådet Strömmer vilka åtgärder han avser att vidta för att säkerställa en rättvis valutgång i Europaparlamentsvalet. Frågorna har överlämnats till mig.  

Alla som arbetar politiskt eller på andra sätt deltar i opinionsbildningen inför valet har ett stort ansvar att med utgångspunkt i vår vidsträckta och grundlagsskyddade yttrande- och informationsfrihet bidra till saklighet och tydlighet vad gäller budskap och avsändare. Det gäller oavsett i vilka forum debatten förs, men är förstås särskilt viktigt i sociala medier.

Uppgifterna som framkommit är allvarliga och Sverigedemokraterna måste svara på de frågor som ställts.

Det är sedan länge uppmärksammat att det finns risker med budskap där det inte framgår vem som är avsändare, särskilt i sociala medier och i kombination med möjligheten till riktad och förstärkt spridning av innehåll på sådana plattformar. På europeisk nivå finns sedan flera år en uppförandekod avseende desinformation som många plattformstjänster anslutit sig till. Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/2065 av den 19 oktober 2022 om en inre marknad för digitala tjänster och om ändring av direktiv 2000/31/EG (förordningen om digitala tjänster) (DSA) införs också krav på de största plattformstjänsterna att riskvärdera och riskhantera vad gäller bland annat desinformation.

Det pågår också ett arbete för att öka kännedomen om riskerna med bland annat desinformation hos användarna. I Sverige har Mediemyndigheten nyligen fått i uppdrag att arbeta långsiktigt för att stärka allmänhetens medie- och informationskunnighet. En nationell kampanj kommer utformas i nära samverkan med ett stort antal aktörer i nätverket MIK Sverige.

Valpåverkan är en högt prioriterad fråga för flera svenska myndigheter. Exempelvis finns ett nationellt valnätverk där berörda myndigheter träffas regelbundet för att samverka kring skyddet av genomförandet av valet. Under en valrörelse är det viktigt att många aktörer, med olika perspektiv och ingångsvärden, samarbetar för att på bästa sätt ta sig an de hot och sårbarheter som föreligger.

 

Stockholm den 17 maj 2024

 

 

 

Parisa Liljestrand

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.