Politiska rättigheter i Egypten

Skriftlig fråga 2019/20:135 av Fredrik Malm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-09
Överlämnad
2019-10-10
Anmäld
2019-10-11
Svarsdatum
2019-10-16
Sista svarsdatum
2019-10-16
Besvarad
2019-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sedan general Sisi tog över makten i Egypten har han gjort allt för att tysta varje form av oliktänkande. Politiska motståndare och kritiker har fängslats. Civilsamhällesorganisationer och oberoende medier har stängts ned. Hundratals webbplatser som anses kritiska mot regimen har blockerats. 

Trots detta vågade människor sig ut för att protestera fredagen den 20 september. Det var första gången på många år som människor protesterade, inte bara i Kairo utan runt om i landet. Det blev starten på en massarresteringskampanj. De senaste siffrorna visar att 3 120 människor har arresterats de senaste veckorna. 

Bland de arresterade finns journalister, oppositionspolitiker och advokater. Men även helt vanliga unga egyptier stoppas på gatan och får sina mobiltelefoner genomsökta. En bild från protesterna eller en tumme upp för ett regeringskritiskt inlägg på Facebook är ibland allt som krävs för att man ska arresteras. 

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Hur kommer ministern att öka trycket, från Sverige och EU, för att den egyptiska regeringen ska respektera det egyptiska folkets civila och politiska rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:135 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:135 av Fredrik Malm (L)
Politiska rättigheter i Egypten

Fredrik Malm har frågat mig hur jag kommer att öka trycket, från Sverige och EU, för att den egyptiska regeringen ska respektera det egyptiska folkets civila och politiska rättigheter.

Regeringen följer noga utvecklingen av demokrati och respekten för mänskliga rättigheter, inklusive medborgerliga och politiska rättigheter, i Egypten, liksom i resten av världen.

I såväl bilaterala som multilaterala fora tar regeringen löpande upp frågor om mänskliga rättigheter, inklusive individuella fall, i möten med egyptiska företrädare. Svenska ambassaden i Kairo har regelbunden kontakt med civilsamhällesföreträdare och arbetar lokalt med frågor som rör mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Inom ramen för Sveriges strategi för utvecklingssamarbetet med regionen ger Sverige stöd till civilsamhällesorganisationer i Egypten.

Sverige deltar aktivt i FN:s råd för mänskliga rättigheter och vid den nyligen genomförda 42:a sessionen tog både EU och Sverige upp medborgerliga och politiska rättigheter i Egypten, bland annat genom att lyfta fram vikten av att yttrandefriheten respekteras samt vikten av att civilsamhället får verka obehindrat i Egypten.

EU gör omfattande insatser till stöd för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Inom ramen för associeringsavtalet mellan EU och Egypten förs en löpande politisk dialog om bland annat mänskliga rättigheter.

Min avsikt är att fortsätta lyfta frågor om mänskliga rättigheter, inklusive medborgerliga och politiska rättigheter, i regeringens bilaterala kontakter med företrädare för Egypten samt inom ramen för EU och FN.

Stockholm den 16 oktober 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.