Politiska fångar i Iran

Skriftlig fråga 2019/20:1295 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-05
Överlämnad
2020-05-06
Anmäld
2020-05-07
Svarsdatum
2020-05-13
Sista svarsdatum
2020-05-13
Besvarad
2020-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Iran är ett av de länder som drabbats hårt av covid-19-pandemin. Fångarna i de iranska fängelserna har inte undgått att drabbas. De iranska myndigheterna har för att hindra att alltför många fängslade dör låtit frige ett stort antal fångar – dock inga politiska fångar. Dessa sitter kvar i fängelserna. De som betraktas som politiska fångar är människorättsaktivister, samvetsfångar, fredsaktivister, kvinnorättsförsvarare, arbetaraktivister, fackliga ledare eller bara sådana som på fredligt vis uttalat sig kritiskt om regimen, kämpat för demokratiska fri- och rättigheter som yttrande- och föreningsfrihet.

Det är inte nog med detta. De dömdas försvarsadvokater har även de släpats inför rätta efter det att de utfört sitt arbete och stött de åtalade under rättegångarna. Som exempel kan jag nämna Nasrin, som är försvarsadvokat och som bland annat har försvarat samvetsfångar och kvinnor som protesterat mot tvångslöja. Hon är nu dömd till 38 års fängelse och 148 piskrapp för sitt arbete för mänskliga rättigheter. En annan kvinnorättskämpe är Narges Mohammadi som var vice ordförande och talesperson för Centre for Human Rights Defenders i Iran. Hon har arbetat för att avskaffa dödsstraffet i Iran och varit aktiv i många organisationer i det iranska civilsamhället. Hon är dömd i flera omgångar till totalt 22 års fängelse bland annat för att ha “spridit propaganda mot systemet”.

24-åriga Yasaman kämpar för alla kvinnors rätt att själva välja vad de vill ha på sig. Hon deltog i en fredlig manifestation mot det slöjtvång och den könsapartheid som råder i Iran sedan 41 år. Hon och flera andra kvinnorättsförsvarare har fängslats av säkerhetsstyrkor. Yasaman dömdes till fem år och sex månaders fängelse – bland annat för “anstiftan och medhjälp till korruption och prostitution”.

Narges Mohammadi, Yasaman Aryani, och Nasrin Sotoudeh har försvarat kvinnorättsaktivister och gjort det på ett sätt som inte fallit regimen i smaken. Det finns i dag all anledning att liksom WHO oroa sig för dessa tre kvinnors och alla andra politiska fångars hälsa i de iranska fängelserna. Bland dem finns också KI-läkaren Ahmadreza Djalali. Flera fångar har testats positivt när det gäller covid-19. För övrigt: För de politiska fångarna kan exponering för covid-19 innebära inte bara en tid i fängelse utan en dödsdom.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad avser ministern att göra för att förmå den iranska regimen att se till att alla politiska fångar och samvetsfångar – som Nasrin, Ahmadreza, Narges, Yasaman med flera, som bara utfört sitt demokratiska arbete att till exempel försvara människor – friges och ges adekvat medicinsk vård?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1295 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1295 av Amineh Kakabaveh (-) Politiska fångar i Iran

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser göra för att förmå Iran att se till att politiska fångar friges och ges adekvat medicinsk vård.

Iran har, som Amineh Kakabaveh påpekar, drabbats hårt av covid-19. Landet har begärt internationellt stöd för att kunna hantera utbrottet. EU har i sin globala respons på covid-19 bland annat gett ett bidrag till Irans hälsosektor om 6 miljoner euro. I samband med stödet betonas vikten av att respektera mänskliga rättigheter, demokrati och god samhällsstyrning.

Tillsammans med övriga EU-länders ambassader följer vår ambassad i Teheran noggrant och löpande utvecklingen avseende covid-19 i Iran, inklusive hur utbrottet påverkar de mänskliga rättigheterna i landet. Att skydda, främja och stödja ett brett spektrum av människorättsförsvarare är en tydlig prioritering i svensk utrikespolitik. Iranska journalister, fackliga ledare, personer som arbetar mot diskriminering av kvinnor liksom jurister som kritiserat det politiska styret grips och har, i flera fall, dömts till hårda straff. Detta tas bland annat upp i UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran, som senast publicerades i december 2019. Uppgifterna om spridning av covid-19 i iranska fängelser gör situationen särskilt oroande.

Vi arbetar kontinuerligt med de mänskliga rättigheterna i Iran och tar upp dessa frågor, inklusive skyddet av människorättsförsvarare, i våra politiska kontakter med landet. Regeringen framförde tydligt sin oro över situationen för mänskliga rättigheter i Iran då utrikesminister Zarif besökte Sverige i augusti 2019. Bland annat lyftes då den hårda domen mot Nasrin Sotoudeh, vilken är ett tydligt exempel på hur Iran inte respekterar rättsstatens principer.

Läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran är fortsatt mycket allvarligt. Regeringen kommer även fortsatt föra fram tydliga budskap om mänskliga rättigheter i kontakter med iranska företrädare, liksom genom FN och EU och i andra relevanta fora. Detta förblir av högsta vikt, inte minst i ljuset av den allvarliga spridningen av covid-19 i Iran.

Stockholm den 13 maj 2020 –

Ann Linde –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.