Till innehåll på sidan

politisk dialog mellan Taiwan och Folkrepubliken Kina

Skriftlig fråga 2000/01:1283 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-21
Besvarad
2001-05-31
Anmäld
2001-06-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 maj

Fråga 2000/01:1283

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Anna Lindh om politisk dialog mellan Taiwan och Folkrepubliken Kina

Den taiwanesiske presidenten Chen Shui-bian markerade på ettårsdagen av sitt tillträde i ämbetet att han önskar ett personligt möte med Folkrepubliken Kinas president Jiang Zemin. Detta möte skulle äga rum under det planerade Apecmötet i oktober. Enligt nyhetsrapporteringen skulle samtalen behandla såväl handels- som transportfrågor.

Initiativet är lika välkommet som ansvarsfullt, eftersom det bara är genom dialog och direkta samtal som relationerna mellan Folkrepubliken Kina och Taiwan kan hanteras på ett konstruktivt sätt.

Risken är dock betydande att Peking avvisar mötet, eftersom kommunistledningen vägrar att se Taiwan som annat än en underordnad utbrytarprovins. Maktspråk och hot kan dock bara bidra till att fjärma Kina och Taiwan ifrån varandra.

Vad avser utrikesministern göra för att förmå Folkrepubliken Kina att acceptera Taiwans förslag om direkta samtal mellan de båda presidenterna?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1283 besvarad av

den 31 maj

Svar på fråga 2000/01:1283 om politisk dialog mellan Taiwan och Folkrepubliken Kina

Utrikesminister Anna Lindh

Sten Tolgfors har frågat mig vad jag avser göra för att förmå Folkrepubliken Kina att inleda direkta samtal med Taiwans president.

I politiska samtal med företrädare för Folkrepubliken Kina framför regeringen alltid kravet på att frågan om Taiwans framtid ska lösas med fredliga medel och genom en konstruktiv dialog mellan båda parter. Också i EU:s politiska dialog med Kina är det detta budskap som förs fram. Senast skedde detta i samband med ASEM-mötet (Asia-Europe Meeting) i Peking den 24 maj. EU:s och Sveriges politiska linje står fast: Samtidigt som vi stöder principen om "ett-Kina" uppmanar vi parterna att se till att frågan om Taiwan löses med fredliga medel. Även om den senaste inviten från Taipei redan avvisats av Peking ser vi det som positivt att man på taiwanesisk sida tar sådana initiativ till dialog.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.