polisutbildningen

Skriftlig fråga 1999/2000:823 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-04-13
Besvarad
2000-04-19
Anmäld
2000-04-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 april

Fråga 1999/2000:823

av Ulla-Britt Hagström (kd) till justitieminister Laila Freivalds om polisutbildningen

Polisutbildning bedrivs i dag endast vid Polishögskolan i Solna. Skolan tar emot 800 studerande. Hösten 2000 är avsikten att ta emot 1 000 studerande. Då det har varit svårt att rekrytera poliser till norra Sverige kommer polisutbildning att bedrivas också i Umeå. Avtalat gäller 48 studenter hösten 2000 och en utökning ska ske till 144 studenter.

Enligt uppgift avser Polishögskolan också att bedriva polisutbildning i södra Sverige. Tanken är att dessa utbildningar ska permanentas. Kommunerna Borås, Eksjö, Hässleholm, Kalmar, Linköping, Olofström samt Blekinge och Skåne län har anmält sitt intresse. Initialkostnaden kommer att variera beroende på var den nya polisutbildningen placeras. Vissa orter har redan högskola, lokaler, boendemöjligheter för studenter, träningsfält m.m. Det är därför viktigt att en noggrann analys görs, så att placeringen blir såväl ändamålsenlig som kostnadseffektiv.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till justitieminister Laila Freivalds:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att tillgodose såväl ändamålsenlighet som kostnadseffektivitet vid placering av polisutbildning i södra Sverige?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:823 besvarad av

den 19 april

Svar på fråga 1999/2000:823 om polisutbildningen

Justitieminister Laila Freivalds

Ulla-Britt Hagström har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att tillgodose såväl ändamålsenlighet som kostnadseffektivitet vid placering av polisutbildning i södra Sverige.

Som jag också nämnt i tidigare frågesvar är behovet av utbildningsplatser för den polisiära grundutbildningen så stort att det inte kan tillgodoses inom ramen för Polishögskolans nuvarande kapacitet. Med hänsyn till behovet av ytterligare utbildningsplatser samt till de särskilda rekryteringssvårigheter som finns i glesbygdslänen kommer nu Rikspolisstyrelsen att förlägga ett antal utbildningsplatser till Umeå. Utbildningen i Umeå kommer att starta hösten 2000.

Antalet utbildningsplatser bör enligt regeringens mening bedömas med hänsyn till verksamhetens behov och förutsättningarna i övrigt vid varje särskild tid. Vid val av ort för förläggning av dessa utbildningsplatser bör särskilt bl.a. rekryteringssvårigheterna i länen samt närvaro av universitet eller högskola med lämplig profil i orten beaktas.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2000 bedömt att det på sikt kan finnas behov av att förlägga utbildningsplatser till ännu en eller ett par orter. I den ekonomiska vårpropositionen som presenterades nyligen har regeringen gjort en bedömning av vilka resurser som behöver tillföras rättsväsendet. En viktig del av den är att det behövs fler poliser i landet för att bl.a. säkerställa närpolisreformen. Samtidigt har regeringen tillkännagivit att den avser att noga följa rättsväsendets verksamhet och återkomma till riksdagen om de ytterligare insatser som behövs för att verksamheten ska svara upp mot de krav som riksdag och regering ställer. Det är emellertid Rikspolisstyrelsen som handlägger frågan om ytterligare utbildningsorter och enligt styrelsen är det för närvarande för tidigt att uttala sig om vilka orter som kan komma i fråga och när detta kan bli aktuellt. Jag har vidare inhämtat att styrelsen i sin prövning gör en noggrann analys av såväl ändamålsenligheten som kostnadseffektiviteten.

Regeringen kommer att följa Rikspolisstyrelsens arbete i frågan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.