polisutbildningen

Skriftlig fråga 1999/2000:1113 av Ekendahl, Maud (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-09
Anmäld
2000-06-13
Besvarad
2000-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 1999/2000:1113

av Maud Ekendahl (m) till justitieminister Laila Freivalds om polisutbildningen

Yrkesinspektionen har framfört allvarlig kritik mot Polishögskolan i Stockholm. Dålig planering och låg nivå på den teoretiska undervisningen är en del av kritiken.

Problemen började när Polishögskolan återupptog utbildningen hösten 1998. Vi moderater varnade för att det skulle bli problem när den socialdemokratiska regeringen trots vårt motstånd beslöt att lägga ned utbildningen. Visserligen har den nya utbildningen en mer teoretisk inriktning än den förra, men man kan ändå inte utesluta att det är utbildningsuppehållet som förorsakar många av problemen. Att Polishögskolan dessutom har fått för små resurser för att kunna fullfölja sitt uppdrag verkar uppenbart när man läser Yrkesinspektionens kritik.

Det är besvärande när den viktiga polisutbildningen får så allvarlig kritik. Det är besvärande, inte minst av den anledningen, att poliskårens rykte och status allvarligt har fläckats under de senaste årens ekonomiska neddragningar. Allmänhetens förtroende för polisen tål inte mycket mer negativ publicitet. Därför är det viktigt att polisutbildningen får allra högsta och bästa status.

Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att Polishögskolan i Stockholm ska få tillräckliga resurser och kompetens för att kunna ge den högt kvalificerade utbildning som svenskt polisväsende behöver?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1113 besvarad av

den 28 juni

Svar på fråga 1999/2000:1113 om polisutbildningen

Justitieminister Laila Freivalds

Maud Ekendahl har frågat vilka åtgärder som jag avser att vidta för att Polishögskolan i Stockholm ska få tillräckliga resurser och kompetens för att kunna ge den högt kvalificerade utbildning som svenskt polisväsende behöver.

Hösten 1997 påbörjades ett utvecklingsarbete och en omorganisation på skolan bl.a. med anledning av ett planerat förändrat utbildningsinnehåll och en mer högskolemässig utbildning. Utvecklingsarbetet på skolan är omfattande och avser införandet av en ny lärarroll, nyinvesteringar, anställning av personal med speciell kompetens etc. Under 1998 påbörjade drygt 250 elever den nya grundutbildningen till poliser. Samtidigt infördes också en ny pedagogik.

I juni 1999 utexaminerades de första eleverna i den nya polisutbildningen. I samband med att de studerande genomförde sin praktikperiod utförde Polishögskolan en utvärdering av utbildningen. Utvärderingen riktades till de studerande och deras handledare och visade bl.a. att eleverna har god kompetens.

Rikspolisstyrelsen slutför i dagarna en första mer genomgripande utvärdering av utbildningen. Utvärderingen är fokuserad på bl.a. den nya grundutbildningens relevans för den polisverksamhet som bedrivs i dag och på utbildningens kvalitet. De preliminära resultaten visar enligt vad jag erfarit att polisaspiranterna har tillägnat sig både adekvata och tillräckliga kunskaper för att verka som poliser samt att aspiranternas kunskaper i teoretiska ämnen är mycket goda medan deras förmåga i vissa färdighetsämnen är något sämre. Det finns också belägg för att den nya pedagogiken med verklighetsbaserade praktikfall mottagits positivt.

Yrkesinspektionen har genomfört inspektioner på Polishögskolan och har underrättat Rikspolisstyrelsen om att den uppmärksammat vissa brister i arbetsmiljön. Polishögskolan har meddelat Yrkesinspektionen att de åtgärder som erfordras kommer att vidtas och att en hel del av dem redan har genomförts. Jag har fått veta att Yrkesinspektionen kommer att följa upp sitt arbete genom en ny inspektion under hösten 2000.

Polisen har viktiga och grundläggande uppgifter för samhällets funktion och fortbestånd. Det är bl.a. därför som det är viktigt att utbildningen inom polisväsendet håller en hög kvalitet och fungerar väl. Att arbetsmiljön på Polishögskolan är bra är nödvändigt inte bara för att personalen som arbetar där ska kunna trivas och utvecklas, utan också för de studerande. Möjligheterna för studenterna att tillägna sig de kunskaper och värderingar som förmedlas till dem ökar självklart om arbetsmiljön är studievänlig och bra i övrigt.

När det gäller resursfrågan vill jag framhålla att det är Rikspolisstyrelsen som enligt polisutbildningsförordningen (1999:740) ansvarar för grundutbildningen inom polisväsendet och att det också är Rikspolisstyrelsen som bestämmer om medelstilldelningen till Polishögskolan. Enligt Rikspolisstyrelsen har Polishögskolan blivit väl tillgodosedd vid resursfördelningen.

De utvärderingar och de inspektioner som genomförts och uppföljningen av dem kommer att vara av betydelse för den fortsatta utvecklingen av polisutbildningen. Regeringen kommer att följa detta arbete och vid behov vidta nödvändiga åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.