Till innehåll på sidan

Polisstation vid gränsen mellan Sverige och Norge

Skriftlig fråga 2010/11:184 av Johansson, Ann-Kristine (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-16
Anmäld
2010-12-16
Besvarad
2010-12-22
Svar anmält
2010-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga

2010/11:184 Polisstation vid gränsen mellan Sverige och Norge

av Ann-Kristine Johansson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Under en lång tid har relationen mellan Sverige och Norge utvecklats i positiv riktning. Samarbetet har bland annat handlat om arbetsmarknad och myndighetsutövning med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skatteverket som medverkande. I Morokulien har man haft gemensam arbetsförmedling och rådgivning mellan våra två länder – Grensetjänsten.

Varje år passerar 4,4 miljoner bilar gränsen mellan Sverige och Norge i anslutning till Värmland, med syftet att besöka sitt grannland. Men vi ser också hur gränsen mellan Sverige och Norge är en passage för olika former av kriminella företeelser som smuggling av narkotika och varor, olaglig alkoholhantering, trafficking och så vidare. Detta slår framför allt mot de mest utsatta i samhället.

Med en gemensam polisstation på gränsen skulle samverkan utvecklas vidare och förbättras. Brottsligheten bryr sig inte om landsgränser och vi måste på olika sätt hitta samarbetsformer, som gör att vi kan begränsa olaglig verksamhet. En polisstation på gränsen är inte det slutliga målet, men det kan vara en del av lösningen på problemet med kriminaliteten. Det skulle förenkla och förtydliga uppdraget för polisen i respektive länder.

Jag vill därför fråga justitieministern om hon är beredd att utreda möjligheterna att inrätta en polisstation vid gränsen mellan Norge och Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:184 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 22 december

Svar på fråga

2010/11:184 Polisstation vid gränsen mellan Sverige och Norge

Justitieminister Beatrice Ask

Ann-Kristine Johansson har frågat mig om jag är beredd att utreda möjligheterna att inrätta en polisstation vid gränsen mellan Norge och Sverige.

I kampen mot den gränsöverskridande brottsligheten blir internationell samverkan allt viktigare. Jag har därför gett en särskild utredare i uppdrag att överväga på vilket sätt svensk polis bör kunna ta emot hjälp från andra länders brottsbekämpande myndigheter med utgångspunkt bland annat i ett förslag till avtal om nordisk polisiär samtjänstgöring (Ju 2009:06, dir. 2009:36 och 2010:52). Samtjänstgöring innebär enligt förslaget att poliser från två eller flera länder tillsammans på ena partens territorium bedriver polistjänst för att upprätthålla den allmänna ordningen och säkerheten eller för att upptäcka och förebygga brott eller brottslig verksamhet. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 mars 2011.

Regeringen har under den senaste mandatperioden arbetat aktivt för att utveckla det gränsöverskridande polissamarbetet både inom och utanför EU. Sedan många år finns dessutom ett fördjupat samarbete med våra närmaste nordiska grannländer, inte minst Norge.

Därutöver har regeringen satsat stora ekonomiska resurser på polisen, vilket har medfört att polisens möjligheter att lösa sina uppgifter nu är bättre än någonsin. Polisen har under mandatperioden fått en permanent höjning av anslaget med sammanlagt 2,5 miljarder kronor.

Det är Rikspolisstyrelsen som ansvarar för att fördela polisens resurser över landet. När det gäller regional fördelning och prioritering av de medel polisen förfogar över ligger ansvaret hos respektive polismyndighet. Där finns kunskapen om var och hur resurserna gör mest nytta för att uppfylla de mål som regering och riksdag satt upp för polisen.

Om det finns behov av en polisstation i gränstrakterna mot Norge för att på olika sätt underlätta samarbetet och effektivisera brottsbekämpningen, är detta således en fråga för polismyndigheterna vid gränsen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.