Polissituationen i Kiruna kommun

Skriftlig fråga 2005/06:1077 av Wälivaara, Erling (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-22
Anmäld
2006-02-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-03-08
Svar anmält
2006-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 februari

Fråga 2005/06:1077 av Erling Wälivaara (kd) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Polissituationen i Kiruna kommun

Kiruna kommun är Sveriges nordligaste och den största till ytan. Kommunen är lika stor som Skåne, Blekinge och Halland tillsammans eller 20 000 kvadratkilometer. Kiruna är också Norrbottens största turistort och svarar för nästan hälften av alla turistövernattningar i länet. Flera stora anläggningar vid Riksgränsen har byggs ut rejält inför årets säsong. Mycket har gjorts för att förbättra säkerheten genom bland annat vakter och depositionsavgifter.

Kirunapolisen har vanligtvis ingen patrull på plats vid fjällanläggningarna. En extrainsatt patrull fanns dock på plats under anläggningarnas premiärhelg, förra helgen. Patrullen hade fullt upp med nykterhetskontroller på vägarna, misshandelsfall etcetera.

Polisen befarar att de utbyggda anläggningarna kan komma att innebära ytterligare behov av polis på plats. Detta är dock, i dagsläget, omöjligt då endast två nattpatruller bevakar hela Kiruna kommun inklusive fjällvärlden under helgerna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieminister Thomas Bodström:

Hur avser justitieministern att agera för att säkerställa att polisen får tillräckligt med resurser för att kunna finnas såväl vid fjällanläggningarna som i övriga kommunen under helgkvällar?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1077 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2005/06:1077 om polissituationen i Kiruna kommun

Justitieminister Thomas Bodström

Erling Wälivaara har frågat mig hur jag avser att agera för att säkerställa att polisen får tillräckligt med resurser för att kunna finnas såväl vid fjällanläggningarna som i övriga kommunen under helgkvällar.

Sedan 2000 har regeringen gjort kraftiga satsningar på polisen. Anslagen har höjts med 2,7 miljarder kronor fram till 2006 och tillskott har aviserats för 2007 med ca 700 miljoner kronor.

Satsningen innebär bland annat att 4 000 nya poliser kommer att utbildas under mandatperioden. Enligt Rikspolisstyrelsens beräkningar efter den senaste examinationen av aspiranter uppgår nu det totala antalet poliser till över 17 500. Det innebär en ökning med 1 500 på bara några få år.

Det är som Erling Wälivaara väl känner till polismyndigheterna själva som ansvarar för fördelningen av poliser och civila inom myndigheten. När det gäller fördelningen av medel mellan polismyndigheterna är det Rikspolisstyrelsens ansvar.

Med denna kraftiga satsning på polisen har regeringen sett till att det finns goda förutsättningar för polisen att bedriva sin verksamhet. Polisarbete är dock inte enbart en fråga om resurser. Polisen måste planera sin verksamhet och arbeta på de platser och tider där de bäst behövs. Polisen måste också utvecklas och effektiviseras inom de resursramar som står till buds. Rikspolisstyrelsen och polismyndigheterna arbetar fortlöpande med det.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.