Polismyndigheten

Skriftlig fråga 2006/07:969 av Bodström, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-30
Anmäld
2007-03-30
Besvarad
2007-04-04
Svar anmält
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 mars

Fråga

2006/07:969 Polismyndigheten

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Jag ställde en enkel fråga för en tid sedan om och när statrådet Beatrice Ask har för avsikt att införa en polismyndighet. I ett märkligt svar meddelas att Rikspolisstyrelsen tidigare berörts av frågan och att man fortsätter satsningen på fler poliser som den socialdemokratiska regeringen påbörjade. Jag vore nu tacksam om ett svar på den fråga jag tidigare ställt, särskilt mot bakgrund av statsrådets tidigare ställningstagande. I motion 2005/06:Ju358 skriver statsrådet Beatrice Ask: ”Vi föreslår därför att polisen organiseras i en myndighet med ett antal geografiska polisområden. Därmed kan byråkratin effektiviseras och resurser för egentligt polisarbete frigöras.” Menar statsrådet att minskad byråkratisering och frigörande av fler poliser inte längre behövs?

Jag frågar därför statsrådet om hon avser att organisera polisen i en myndighet.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:969 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 4 april

Svar på fråga

2006/07:969 Polismyndigheten

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig om jag avser att organisera polisen i en myndighet.

Det är viktigt att polisen, liksom andra myndigheter, ständigt utvecklas. Regelverk och arbetsmetoder ska vara moderna och ändamålsenliga. Resurserna ska vara väl avpassade. Personalen ska ha hög kompetens och organisationen ska vara uppbyggd så att den ger goda förutsättningar för den verksamhet som ska bedrivas.

Det finns goda skäl för de ställningstaganden som görs i motion 2005/06:Ju358. Ett professionellt förändringsarbete kräver dock att man inte bara identifierar behoven utan också att man prioriterar mellan dem. Det just nu överordnade intresset är att vi ökar tryggheten i Sverige. Därför är det viktigt att vi får fler poliser, särskilt i yttre tjänst. Därutöver bedrivs ett omfattande utvecklingsarbete både vad gäller lagstiftning och, främst från Rikspolisstyrelsens sida, i metodfrågor.

Regeringens bedömning är därför att det för närvarande inte är prioriterat att göra några förändringar av polisens organisation.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.