polisinsatsen i Göteborg

Skriftlig fråga 2001/02:259 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-23
Anmäld
2001-11-27
Besvarad
2001-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 november

Fråga 2001/02:259

av Johan Pehrson (fp) till justitieminister Thomas Bodström om polisinsatsen i Göteborg

Sakta men säkert börjar vi kunna betrakta händelserna vid sommarens EU-toppmöte i Göteborg med ett nödvändigt perspektiv. Den utredning som har fått till uppgift att analysera sommarens sorgesamma händelser kring EU-toppmötet har givits en viktig uppgift. Uppdraget inbegriper dessvärre inte en utvärdering av polisinsatsen som sin helhet. Den ska utifrån en analys av händelserna i huvudsak se över möjligheterna för polisen att förebygga allvarliga ordningsstörningar i framtiden. Stor oklarhet råder kring huruvida delar av insatserna i Göteborg genomfördes på ett så professionellt sätt som kan krävas av polisen som myndighet. Innan sådan klarhet råder kan svårligen frågor om nya vapen eller nya befogenheter behandlas på ett relevant sätt. Det vore ytterst allvarligt om den nu på vissa håll bristande tilliten till polismyndigheten blir bestående.

Vad avser justitieministern vidta för åtgärder för att klargöra att polisinsatsen i Göteborg vid EU-toppmötet genomfördes på ett professionellt sätt?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:259 besvarad av

den 29 november

Svar på fråga 2001/02:259 om polisinsatsen i Göteborg

Justitieminister Thomas Bodström

Johan Pehrson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klargöra att polisinsatsen vid EU-toppmötet i Göteborg genomfördes på ett professionellt sätt.

Regeringen anser att det våld och den omfattande skadegörelse som riktades mot samhället i Göteborg under EU:s toppmöte är oroväckande och ett allvarligt hot mot demokratin och ordningen i samhället. Det är bl.a. därför som regeringen omedelbart tillkallade en särskild kommitté med uppgift att kartlägga och analysera händelserna i samband med Göteborgsmötet. Alla riksdagspartier har beretts tillfälle att lämna synpunkter på kommittédirektiven.

Göteborgskommittén ska bl.a. undersöka hur polispersonalen hade förberetts inför mötet samt vilka polisresurser och vilken utrustning som fanns tillgänglig. Samarbetet med andra myndigheter, användningen av underrättelseinformation och dialogen med politiska grupper och opinionsgrupper ska också granskas. Kommittén får naturligtvis uttala sig om polisinsatsens genomförande i stort och också om ansvaret för genomförandet och är fri att t.ex. rikta kritik mot enskilda befattningshavare. Det står kommittén fritt att överväga alla frågor som uppdraget motiverar. Kommittén ska med utgångspunkt i sin kartläggning undersöka om det finns behov av att förändra polisens arbetssätt eller lagstiftningen när det gäller polisens möjligheter att förebygga och bekämpa allvarliga ordningsstörningar.

Det finns anmälningar mot polisens agerande där det påstås att polisen begått brott eller på annat sätt agerat felaktigt. Dessa prövas nu av åklagare och Justitieombudsmannen i den lagreglerade ordning som garanterar enskilda en opartisk och rättssäker prövning.

Jag är övertygad om att Göteborgskommitténs arbete och den rättsliga prövning som pågår hos åklagare och domstolar kommer att ge oss viktig och värdefull kunskap om bl.a. polisens sätt att sköta sina uppgifter under Göteborgsmötet.

Mot denna bakgrund ser jag nu inte någon anledning att vidta några ytterligare åtgärder i syfte att kunna bedöma polisinsatsen i Göteborg vid EU-toppmötet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.