Till innehåll på sidan

Polisiära insatser med anledning av stängd psykakut

Skriftlig fråga 2023/24:481 av Ewa Pihl Krabbe (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-16
Överlämnad
2024-01-16
Anmäld
2024-01-17
Svarsdatum
2024-01-24
Sista svarsdatum
2024-01-24
Besvarad
2024-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Den psykiatriska akutmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad har sedan sommaren 2022 varit stängd mellan klockan 16.30 och 08.00. Förutom de negativa effekterna för de akut sjuka patienterna, som har fått bege sig till akutmottagningarna i Lund, Malmö och Helsingborg, har polispatruller också fått köra svårt psykiskt sjuka till dessa orter kvälls- och nattetid. Det har skett en kraftig ökning av antalet ärenden kopplade till psykisk ohälsa där polispatruller tvingas ingripa, enligt uppgift från Polismyndigheten.

Polisledningen i Blekinge och nordöstra Skåne varnar nu för effekterna av den stängda psykakuten i Kristianstad och berättar att en polispatrull får lägga tre till sju timmar av arbetspasset på ett enda vårdärende, vilket innebär att övriga polisiära ärenden eller brottsförebyggande verksamhet får omdirigeras eller stå tillbaka när akutmottagningen är stängd.

För allmänheten innebär det att det tar längre tid för polisen att komma till andra larm när de i stället får transportera patienter till Lund, Malmö eller Helsingborg.

Polisledningen sände brev i oktober till Region Skåne angående dialog i ärendet, och samtal kommer att ske i februari mellan parterna.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Kommer ministern att vidta några generella åtgärder inom sitt ansvarsområde för att underlätta för polismyndigheten i nordöstra Skåne att i högre grad kunna sköta sina polisiära uppgifter och sin brottsförebyggande verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:481 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Ju2024/ 00084 Justitiedepartementet Justitieministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:481 av Ewa Pihl Krabbe (S)
Polisiära insatser med anledning av stängd psykakut

Ewa Pihl Krabbe har frågat mig om jag kommer att vidta några generella åtgärder inom mitt ansvarsområde för att underlätta för Polismyndigheten i nordöstra Skåne att i högre grad kunna sköta sina polisiära uppgifter och sin brottsförebyggande verksamhet.

Polismyndigheten har getts kraftigt ökade resurser. Åren 2023–2026 beräknas anslaget till Polismyndigheten sammantaget öka med drygt 10 miljarder kronor. Det är en investering i landets trygghet. Regeringen har som målsättning att Polismyndigheten ska växa så att polistätheten åtminstone ska motsvara genomsnittet i Europeiska unionen. En hög polistillväxt gynnar såväl den brottsförebyggande som den utredande verksamheten.

Regeringen har, parallellt med resurstillskotten och flera nya verktyg, gett en ny polisledning tydliga förändringsuppdrag. För det första, att återupprätta en lokalt synlig och trygghetsskapande polis och en god service till medborgarna. För det andra, att få upp trycket i utredningsverksamheten så att fler brott kan klaras upp. För det tredje, att säkerställa en effektiv styrning, användning och uppföljning av polisens växande resurser.

Det är Polismyndigheten som ska avgöra hur resurser ska fördelas internt inom organisationen och det är förstås viktigt att resurserna används till sådana uppgifter som myndigheten faktiskt har. Polismyndigheten har enligt polislagen ett ansvar att i vissa fall hantera sjukdomsfall och suicidala personer utifrån att myndigheten ska lämna allmänheten skydd, upplysningar och annan hjälp när sådant bistånd lämpligen kan ges av polisen. Huvudansvaret för att behandla psykisk ohälsa ligger dock hos hälso- och sjukvården.

Regeringen genomför flera åtgärder för att stärka och utveckla insatserna inom området psykisk hälsa och suicidprevention. För att nämna några sådana exempel så avsätter regeringen cirka 1,6 miljarder kronor 2024 genom en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner inom området psykisk hälsa.

Vidare fördelas 50 miljoner kronor 2024 till regionerna genom förordningen om statsbidrag för utveckling av den prehospitala akutsjukvården för patienter med psykisk ohälsa. Detta är en viktig insats för att utveckla stödet till personer med psykisk ohälsa och suicidalitet.

Regeringen har även gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga den verksamhet som bedrivs på de psykiatriska akutmottagningarna, inbegripet de övriga verksamheter som erbjuder ett akut psykiatriskt omhändertagande. Uppdraget ska redovisas senast den 1 september 2025.

Slutligen vill jag nämna att jag ser positivt på att Polismyndigheten och Region Skåne planerat för en fortsatt dialog.

Stockholm den 24 januari 2024

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.