Polishelikopter i Boden

Skriftlig fråga 2010/11:258 av Pettersson, Leif (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-01-26
Anmäld
2011-01-27
Besvarad
2011-02-02
Svar anmält
2011-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 januari

Fråga

2010/11:258 Polishelikopter i Boden

av Leif Pettersson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Enligt tidningsuppgifter pågår det ännu en utredning inom polisen om helikopterverksamheten. Landets sex polishelikoptrar är i dag stationerade i Stockholm, Göteborg, Östersund och Boden, vilket är en rimlig fördelning med tanke på avstånden.

Nu diskuterar man inom polisen hur helikoptrarna ska användas och om de nuvarande stationeringsorterna är de optimala. I det sammanhanget har man ifrågasatt bland annat stationeringen i Boden mot bakgrund av att till exempel Malmö saknar en egen polishelikopter.

Eftersom frågan har utretts ett antal gånger vill man den här gången hitta en långsiktig lösning på problemen. En sådan lösning kan knappast innebära nedläggning av verksamheten i Boden. Polisen i Norrbotten har redan i dag svåra arbetsförhållanden på grund av de långa avstånden. Frånvaro av en polishelikopter skulle försvåra verksamheten på ett avgörande sätt.

Avser justitieministern att vidta några åtgärder för att garantera fortsatt stationering av en polishelikopter i Boden?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:258 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 2 februari

Svar på frågorna

2010/11:255 Polishelikopter i Östersund

2010/11:258 Polishelikopter i Boden

Justitieminister Beatrice Ask

Marie Nordén har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att garantera fortsatt stationering av en polishelikopter i Östersund. Leif Pettersson har ställt samma fråga men då gällande stationeringen i Boden. Jag har valt att besvara frågorna samlat.

Polisen har i dag sex helikoptrar i operativ tjänst. Samtliga tillhör Rikskriminalpolisen och är därmed en nationell resurs som kan utnyttjas av alla polismyndigheter i landet. Helikoptrarna är för närvarande baserade på fyra platser i landet – Stockholm, Göteborg, Östersund och Boden. Helikoptrarna används bland annat för spaning efter misstänkta, eftersök av försvunna personer, fjällräddning, transporter av polisens specialenheter med mera. Det är Rikspolisstyrelsen som beslutar om var helikoptrarna ska baseras, hur de ska bemannas och vilken typ av uppdrag polisflyget ska dimensioneras för.

Efter att polisflyget har utvärderats såväl internt inom Polisen som av den statliga helikopterutredningen (SOU 2008:129) har Rikspolisstyrelsen konstaterat att det finns en outnyttjad potential i polisflyget och att verksamheten i högre grad bör vara en del av det dagliga arbetet vid polismyndigheterna. Rikspolischefen har därför nyligen tillsatt en intern arbetsgrupp som har fått i uppgift att lämna förslag till utökad samverkan med andra aktörer med helikopterresurser, hur polishelikoptrarna ska bemannas framöver och hur de ska användas för att få ut största möjliga verksamhetsnytta. Arbetsgruppen ska redovisa sitt resultat den 31 maj i år. Först därefter är det möjligt för Rikspolisstyrelsen att ta ställning till frågan om polishelikoptrarnas placering i landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.