Till innehåll på sidan

polisers kunskap om homo- och bisexuellas situation

Skriftlig fråga 1998/99:840 av Westerholm, Barbro (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-08-09
Besvarad
1999-08-23
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:840 av Barbro Westerholm (fp) till justitieministern om polisers kunskap om homo- och bisexuellas situation

den 9 augusti

 

Enligt uppgift i Irish Times den 15 maj 1999 har den irländska republikens polisväsende tagit initiativ till nya arbetssätt för att komma till rätta med den riktade brottsligheten mot homo- och bisexuella. Åtgärdspaketet innefattar utbildningar som utformas i samarbete med organisationer för homo- och bisexuella. Man hoppas kunna höja polisernas kunskap om homo- och bisexuellas situation och öka homo- och bisexuellas förtroende för polisväsendet, så att fler vågar anmäla riktade brott de utsatts för.

I Sverige fortsätter det riktade våldet mot homo- och bisexuella, nu senast med flera misshandelsfall under firandet av Stockholm Pride och samtidigt i andra delar av Sverige, såväl i Norrbotten som i Göteborg.

 

Med anledning av detta vill jag fråga vilka åtgärder regeringen avser vidta för att öka polisers kunskaper om homo- och bisexuellas situation.

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:840 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:840 om ökning av polisers kunskap om homo- och bisexuellas situation
    Justitieminister Laila Freivalds

den 23 augusti

 

Barbro Westerholm har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser vidta för att öka polisers kunskaper om homo- och bisexuellas situation. Av Barbro Westerholms fråga framgår att den är ställd mot bakgrund av en utbildningsmetod som enligt uppgift i Irish Times genomförs av den irländska republikens polisväsende. Utbildningsinsatser utformas där i samarbete med organisationer för homo- och bisexuella. Frågan är vidare ställd mot bakgrund av brottsliga handlingar som vid senare tid riktats mot personer med homo- och bisexuell läggning.

I tidigare frågesvar till Barbro Westerholm har jag redogjort för de åtgärder som regeringen genomför för att stävja våld och trakasserier mot homosexuella och slagit fast att regeringen ser mycket allvarligt på denna typ av brottslighet. Våld och hot med homofobiska motiv är ett uttryck för intolerans och bristande respekt för alla människors lika värde. Hot och andra övergrepp mot homo- och bisexuella är naturligtvis straffbara. Om ett brott begås i syfte att kränka någon för hans eller hennes sexuella läggning kan detta också leda till strängare straff än annars.

Av polisväsendets regleringsbrev framgår att kampen mot våldsbrottslighet skall prioriteras. Detta omfattar också naturligtvis sådan brottslighet som riktar sig mot homo- och bisexuella. För att framgångsrikt kunna bekämpa och förebygga sådan brottslighet är det av vikt att samverkan sker mellan dem som på olika sätt är berörda av brottsligheten. Av polisväsendets regleringsbrev framgår därför att polisen skall samverka med dem som berörs av brottsligheten eller kan påverka den. På flera håll i landet bedrivs också ett samarbete mellan polisen och bl.a. RFSL. Sådana arbetsmetoder leder så gott som alltid till såväl ökad kunskap som till en ökad anmälningsbenägenhet.

Under 1998 utformade Polishögskolan de kursplaner som nu utgör den nya polisutbildningen. Ett av målen i den beteendevetenskapliga grundkursen är att den studerande, efter genomgången kurs, skall ha förvärvat insikt i utsatta gruppers situation. Vidareutbildning i fråga om denna typ av brott genomförs också löpande i kurser som avser förhörsledarskap, kvalificerad kriminalpolisverksamhet samt i kurser i problemorienterat polisarbete. Polishögskolan genomför också för närvarande en särskild utbildning av handledare i etikfrågor.

Kvardröjande fördomar i samhället om homo- och bisexuella motarbetas bl.a. med ökad kunskap. Med tanke på den speciella roll som rättsväsendet har i samhällets verksamhet att främja rättvisa och trygghet är det av extra vikt att säkerställa att enskilda handläggare inom rättsväsendet har erforderlig kunskap om homo- och bisexuellas situation. Inom detta område kan det finnas ett utbildningsbehov och regeringen överväger därför att vidta åtgärder för att öka medvetenheten och kunskapen inom rättsväsendet.

Jag vill också avslutningsvis framhålla vikten av det allmänna attitydpåverkande arbetet där de demokratiska värderingarna förs ut. Den nya lagstiftningen med förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning samt det nyligen inrättade ombudsmannainstitutet mot diskriminering av sexuell läggning (HomO) är några exempel på sådant arbete.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.