Polisers beteende i uniform

Skriftlig fråga 2008/09:596 av Gabelic, Aleksander (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-11
Anmäld
2009-02-11
Besvarad
2009-02-18
Svar anmält
2009-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 februari

Fråga

2008/09:596 Polisers beteende i uniform

av Aleksander Gabelic (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Polisernas rasistiska kommenterande av ungdomar i stadsdelen Rosengård har fått många att reagera starkt negativt.

Den hårda kritiken polisen har fått är befogad. Ingen situation rättfärdigar ett sådant språkbruk om medborgarna. Det är heller inte första gången poliser kritiseras för olämpliga kommentarer – det har tidigare varit såväl rasistiska som kvinnoförnedrande och homofoba yttranden som visar på en skrämmande människosyn och jargong och som självklart försvårar polisens arbete.

Uttalandena i Rosengård skulle utredas, men utredningen lades ned innan den startat. Yttrandena skedde nämligen inte under det som i lagen kallas myndighetsutövning. Frågan är nu vad som kan accepteras av samhällets och lagens företrädare. Polismännen i fråga var i tjänst, iklädda uniform och är tydliga företrädare för staten. Finns det en lucka i lagen som gör att man inte kan komma åt ett beteende som nästan alla i samhället tar tydligt avstånd ifrån?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieministern:

Avser ministern att se över lagstiftningen för att klargöra på vilket sätt poliser i tjänst får bete sig?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:596 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

+den 18 februari

Svar på fråga

2008/09:596 Polisers beteende i uniform

Justitieminister Beatrice Ask

Aleksander Gabelic har frågat mig om jag avser att se över lagstiftningen för att klargöra på vilket sätt poliser i tjänst får bete sig.

Poliser ska alltid visa respekt för alla människors lika värde. Det är inte acceptabelt att poliser har en diskriminerande attityd och använder sig av rasistiska tillmälen. Detta gäller naturligtvis oavsett om polisernas olämpliga beteende är brottsligt eller inte. När händelser ändå inträffar där enskilda polisers agerande uppenbart strider mot polisens uppdrag eller beslutade regler och riktlinjer är det viktigt att det vidtas åtgärder. Detta gäller självklart även de fall då händelsen inte leder till straffansvar.

Inom polisen bedrivs ett aktivt arbete med frågor med mångfalds- och värdegrundsfrågor. Bland annat har Rikspolisstyrelsen i januari månad beslutat om en värdegrund som ska genomsyra all verksamhet. Enligt denna ska polisen genomföra sitt uppdrag professionellt och skapa förtroende hos allmänheten genom att vara engagerade, effektiva och tillgängliga. I polisens grundutbildning är det polisiära bemötandet och etikfrågor centrala under hela studietiden. Dessutom ingår utbildning i mänskliga rättigheter och diskriminering. Jag kommer att fortsätta att följa polisens arbete med mångfalds- och värdegrundsfrågor.

När det gäller den aktuella händelsen i Rosengård pågår en arbetsrättslig utredning vid Polismyndigheten i Skåne. Utredningen kommer att ta ställning till om ärendet ska överlämnas till polisens personalansvarsnämnd. Jag är vidare positiv till att rikspolischefen Bengt Svenson har tagit initiativ till en extern utredning med anledning av det inträffade. I uppdraget kommer bland annat att ingå att kartlägga hur arbetet med beteende- och attitydfrågor sker inom Polismyndigheten i Skåne och att föreslå hur arbetet kan förbättras och utvecklas. Utredaren ska även se över om polisutbildningen behöver förstärkas i dessa avseenden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.