Polisernas säkerhet

Skriftlig fråga 2019/20:1985 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-19
Överlämnad
2020-08-20
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-03
Sista svarsdatum
2020-09-03
Besvarad
2020-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Nyligen blev det känt att poliserna som ska arbeta i det nya polishuset i Rinkeby kommer att eskorteras av en extrainsatt polispatrull när de lämnar/kommer till arbetet. Bakom beslutet ligger en historik av angrepp på poliser och polisfordon.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att poliser i Rinkeby och resten av Sverige ska känna sig trygga?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1985 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/0

0000

/PO

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1985 av Boriana Åberg (M)
Polisernas säkerhet

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att poliser i Rinkeby och resten av Sverige ska känna sig trygga.

Vi kan aldrig acceptera att poliser och annan samhällsviktig personal utsätts för angrepp och hindras från att utföra sina uppgifter. Den 1 januari stärktes det straffrättsliga skyddet för de centrala blåljusverksamheterna och för myndighetsutövning, bland annat genom införandet av ett nytt brott, sabotage mot blåljusverksamhet.

En central fråga för att minska brottsligheten och öka tryggheten för alla i hela Sverige är att väsentligt öka antalet polisanställda. Fler poliser är också en viktig faktor för de polisanställdas trygghet och säkerhet. Det kommer att leda till bättre förutsättningar för att klara av polisens uppdrag.

I syfte att stärka och vidareutveckla polisverksamheten ska Polismyndigheten till 2024 ha ökat antalet anställda med sammantaget 10 000 personer jämfört med hur många anställda som fanns vid ingången av 2016. Vid halvårsskiftet 2020 hade antalet anställda ökat med mer än 5 000 sedan satsningen inleddes. Det är ett bevis för att Polismyndigheten är en attraktiv arbetsgivare. Siffrorna visar också att allt färre poliser slutar och att mer än var fjärde polis som slutat har återanställts.

Regeringens satsning på 10 000 fler polisanställda ligger fast. Min uppgift är att ge Polismyndigheten förutsättningar för fortsatta förbättringar av arbetsvillkor, arbetsmiljö och säkerhet. För detta har myndigheten fått särskilda medel. Regeringen gav också 2017 Polismyndigheten i uppdrag att intensifiera arbetsmiljöarbetet vilket bland annat har lett till en stor satsning på förbättrat medarbetarskydd för myndighetens anställda.

Jag och regeringen arbetar brett och kraftfullt mot den grova och organiserade brottsligheten och har inga planer på att slå av på takten. Med 34-punktsprogrammet genomför vi det största paketet mot gängkriminaliteten någonsin i Sverige. Programmet omfattar åtgärder på både kort och lång sikt, inklusive nya verktyg för myndigheterna, hårdare straff och ett bättre brottsförebyggande arbete.

Stockholm den 27 augsuti 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.