Polisens utredningar av sexualbrott

Skriftlig fråga 2017/18:7 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-13
Överlämnad
2017-09-14
Anmäld
2017-09-15
Svarsdatum
2017-09-20
Sista svarsdatum
2017-09-20
Besvarad
2017-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den mycket ansträngda situationen inom Polismyndigheten gör att polisen inte i tillräcklig grad hinner gripa sig an ens anmälningar om mycket grova brott. Resultatet syns bland annat i en sjunkande brottsuppklaring av sexualbrott.

Enligt tillgänglig statistik har exempelvis andelen anmälda våldtäkter som fallit kraftigt de senaste åren. Det finns också mycket oroande rapportering om att anmälningar om grova sexuella övergrepp blir liggande under lång tid utan utredningsåtgärder, även när det finns en känd misstänkt eller rent av teknisk bevisning i form av filmer.

Polismyndigheten står också inför stora utmaningar när det gäller att behålla personal. Antalet avhopp från polisyrket har ökat kraftigt på senare år och platserna på polisutbildningarna är inte fyllda.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att inte brottsanmälningar om sexualbrott och andra grova brott förblir outredda?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:7 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2017/18:7 av Roger Haddad (L) Polisens utredningar av sexualbrott

Roger Haddad har frågat mig vilka konkreta åtgärder regeringen och jag kommer att vidta för att inte brottsanmälningar om sexualbrott och andra grova brott förblir outredda.

De senaste årens utveckling i Sverige och omvärlden har ställt Polismyndigheten inför en lång rad krävande utmaningar. För att kunna möta kraven och samtidigt öka ambitionsnivån i arbetet behöver Polismyndigheten väsentligt fler anställda. Regeringen har tidigare beslutat och aviserat tillskott till Polismyndigheten på drygt 2,7 miljarder kronor under perioden 2017–2020. Utöver det avser regeringen att i budgetpropositionen för 2018 föreslå och avisera ytterligare tillskott om drygt 7 miljarder kronor till Polismyndigheten de kommande tre åren.

Antalet antagna till polisutbildningen har fördubblats sedan den här regeringen tillträdde. Polismyndigheten arbetar aktivt för att bredda rekryteringen och attrahera rätt sökande till polisutbildningen. För att intensifiera arbetet beslutade regeringen den 20 juli att ge Polismyndigheten i uppdrag att stärka kompetensförsörjningen, bland annat genom att i samråd med Totalförsvarets rekryteringsmyndighet och Försvarsmakten öka kapaciteten i antagningsprocessen. Därutöver har regeringen gett Polismyndigheten i uppdrag att i samverkan med arbetstagarorganisationerna skapa förutsättningar för förbättringar av arbetsmiljön och skapa fler karriärvägar i myndigheten.

Det är viktigt att rättsväsendet gör sitt yttersta för att utreda anmälda våldtäkter och andra sexualbrott. Inflödet av våldtäktsärenden till polisen har under 2017 ökat med ungefär 400 ärenden, eller 13 procent. Även antalet ärenden som redovisats till åklagare har ökat, om än inte i lika stor utsträckning som inflödet. Genom uppdrag i Polismyndighetens regleringsbrev följer regeringen hur myndigheten arbetar med att utveckla arbetsmetoderna vid utredning av våldtäkt och andra sexualbrott i syfte att öka lagföringen. Polismyndigheten har vidare regeringens uppdrag att identifiera och genomföra åtgärder för att förstärka och utveckla förmågan att upptäcka, utreda, förhindra och förebygga sexualbrott mot barn. Uppdraget ska redovisas senast den 15 april 2018.

Regeringen arbetar således både med att säkerställa en stabil kompetensförsörjning till Polismyndigheten som motsvarar verksamhetens behov och med att säkerställa att det bedrivs ett aktivt metodutvecklingsarbete för att förebygga respektive klara upp fler brott.

Stockholm den 20 september 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.