Polisens utredning av arbetsmiljöbrott

Skriftlig fråga 2011/12:264 av Nilsson, Tomas (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-20
Anmäld
2011-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2012-01-09
Svar anmält
2012-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga

2011/12:264 Polisens utredning av arbetsmiljöbrott

av Tomas Nilsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Största delen av en människas liv tillbringas på arbetsplatsen. På grund av effektiviseringar krymper arbetsorganisationerna samtidigt som produktionstakten ska öka. Det gör att olyckor på arbetsplatserna sker allt oftare, samtidigt som resurserna till arbetsmiljöarbete har minskat.

Såväl Arbetsmiljöverket som polis och åklagare är överens om att kvaliteten på utredningar om arbetsmiljöbrott är väldigt skiftande inom landet. Till exempel finns olika rutiner när det gäller hur lång tid det tar från anmälan till dess att polisen undersöker platsen vid olyckor med dödlig utgång. Inom Polismyndigheten i Norrbotten undersöker man oftast platsen omedelbart, men innan utredningen är klar kan det ta mycket lång tid. Det är inte ovanligt att det tar över två år. Endast en liten del av anmälningarna leder till åtal eller strafföreläggande. Många gånger dröjer det lång tid tills vittnesförhör äger rum vilket medför att personer kanske hinner glömma viktiga detaljer samtidigt som det möjliggör tid för efterkonstruktioner. Detta medför ett långvarigt lidande för anhöriga och familjer då dessa får gå länge i ovisshet. Samtidigt vittnar det ökande antalet arbetsplatsolyckor i Sverige om en oroväckande trend vad gäller de faktiska arbetsmiljöbristerna.

Jag ställde för två år sedan en fråga om arbetsmiljöbrott, och justitieministern hänvisade då till utvecklingsarbete inom såväl polisen som Åklagarmyndigheten. Min bild är dock att inte mycket hänt sedan dess. Min fråga till justitieminister Beatrice Ask är:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att arbetet mot arbetsmiljöbrott ska förbättras, bli likvärdigt över landet och för att prioriteringen på utredning i arbetsmiljöbrott ska vara densamma som vid andra brott?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:264 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 9 januari

Svar på fråga

2011/12:264 Polisens utredning av arbetsmiljöbrott

Justitieminister Beatrice Ask

Tomas Nilsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att arbetet mot arbetsmiljöbrott ska förbättras och bli likvärdigt över landet samt för att prioriteringen på utredning i arbetsmiljöbrott ska vara densamma som vid andra brott.

Regeringen arbetar för en generellt förbättrad brottsutredande verksamhet. Med de stora resurstillskott som riksdag och regering har tillfört rättsväsendet följer också krav på förbättrade verksamhetsresultat. Regeringen förväntar sig att brottsuppklaringen ska öka och handläggningstiderna förkortas. Det är också av största vikt att rättstillämpningen är enhetlig och att arbetet bedrivs med hög och jämn kvalitet i hela landet. Utsikterna för att ett brott ska klaras upp och leda till lagföring får inte vara beroende av var i landet brottet begås. Detta gäller såväl arbetsmiljöbrott som andra brott.

Rikspolisstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att effektivisera polisverksamheten, vilket bland annat innebär att Rikspolisstyrelsen i ökad utsträckning ska arbeta med utvärdering och tillsyn som centrala verktyg i styrningen av polismyndigheterna. Vidare kommer Polisorganisationskommittén under våren att presentera sitt betänkande angående polisens organisation. I dag finns det 21 länspolismyndigheter. Utredningen ska ta ställning till om en samlad organisation för polisen kan bidra till en mer tydlig och effektiv styrning av polisen, liksom till högre kvalitet i verksamheten.

Vid utredning av arbetsmiljöbrott samarbetar polisen med särskilt utpekade åklagare samt med personal från Arbetsmiljöverket. Den särskilda riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål som Åklagarmyndigheten inrättat har väsentligt förbättrat rättsväsendets möjligheter att snabbt och effektivt utreda arbetsmiljöbrott. Sedan enheten bildades 2009 har antalet lagföringar för arbetsmiljöbrott och brott mot arbetsmiljölagen ökat kraftigt.

Sedan tre år tillbaka finns också en kurs på polishögskolan som riktas till både polisens utredare av arbetsmiljöbrott, åklagare och Arbetsmiljöverkets inspektörer. Detta har bidragit till stärkt samverkan mellan berörda aktörer, vilket är av stor betydelse för ett effektivt utredningsarbete.

Med tanke på att såväl myndighetssamverkan som antalet lagföringar har utvecklats positivt de senaste åren har jag i dagsläget inte för avsikt att vidta några ytterligare åtgärder som specifikt tar sikte på polisens utredning av arbetsmiljöbrott.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.