polisens tillnyktringsresurser

Skriftlig fråga 1998/99:220 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-12-30
Anmäld
1999-01-11
Besvarad
1999-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:220 av Rolf Gunnarsson (m) till justitieministern om polisens tillnyktringsresurser

den 30 december

Från polishåll i Ludvika har Rikspolisstyrelsen uppmärksammats på frågan om bristande resurser då det gäller omhändertagandet av berusade personer. Polisen i Ludvika har framfört synpunkter över det totala resursutnyttjandet eftersom man tvingas köra omhändertagna till grannkommunen Borlänge. Under den transporttiden är därmed polisen inte i "aktiv polistjänst".

Transporter av den här sorten sker på flera håll i Dalarna i dag. Också polisen i Falun kör omhändertagna till Borlänge medan polisresurserna i Falun blir minimala.

I det svar som nu kommit från Rikspolisstyrelsen till poliserna i Ludvika, talas det nu om att kommunen borde ta hand om berusade omhändertagna personer.

Med anledning av det anförda vill jag ställa följande fråga till justitieministern:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att polisens resurser utnyttjas effektivare?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:220 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:220 om polisens tillnyktringsresurser
    Justitieminister Laila Freivalds

Rolf Gunnarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att polisens resurser skall utnyttjas effektivare. Rolf Gunnarsson tar i sin fråga upp den ordning som gäller för omhändertagandet av berusade personer. Han uppger att polisen i Dalarna transporterar omhändertagna till grannkommuner och pekar på att detta medför att poliserna under transporttiden inte kan vara i "aktiv polistjänst".

Regeringen har i budgetpropositionen lagt fram förslag om ändring i lagen (1976:511) om omhändertagande av berusade personer m.m. för att en omhändertagen skall kunna förvaras hos en kriminalvårdsmyndighet i stället för hos polisen. Syftet med ändringen är just att utnyttja resurserna mer effektivt genom att använda såväl kriminalvårdens häkteslokaler som polisens arrestlokaler för förvaring av omhändertagna. Den nya bestämmelsen har beslutats av riksdagen och trädde i kraft den 1 januari.

Jag avser också att under året ta initiativ till en fullständig översyn av bestämmelserna om omhändertagande av berusade personer. Översynen skall ske bl.a. med anledning av organisationsförändringarna inom polisen och behovet av att renodla polisens verksamhet. Det är inte i dag möjligt att uttala vad översynen kan komma att leda till. En naturlig utgångspunkt är emellertid att alla möjligheter att förbättra polisens resursutnyttjande skall tas till vara förutsatt att kraven på rättssäkerhet inte eftersätts.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.