Polisens resursanvändning inom it-området

Skriftlig fråga 2011/12:95 av Haddad, Roger (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-02
Anmäld
2011-11-07
Besvarad
2011-11-09
Svar anmält
2011-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 november

Fråga

2011/12:95 Polisens resursanvändning inom it-området

av Roger Haddad (FP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Regeringen och riksdagen har de senaste åren kraftfullt utökat resurserna till svensk polis. Syftet har varit att förstärka polisen så att den kan arbeta ännu mer effektivt för att förebygga och förhindra brott men också att uppnå ambitionen med en mer synlig polis ute i samhället. En synlig polis kan förebygga och skapar en ökad trygghetskänsla för många medborgare.

Parallellt förs och ska föras en diskussion om hur polisväsendet använder sina resurser och om dessa används på ett långsiktigt och strategiskt sätt så att vi får ut en ännu bättre verksamhet i takt med att skatteanslaget ökar och antalet poliser ökar. En annan viktig del som uppmärksammats positivt av medierna är den tekniska utrustningen för polisen och i synnerhet systemet PUST som är tänkt att effektivisera polisens arbete väsentligt. Det har kommit till min kännedom genom ett antal artiklar att det finnas planer på att ersätta detta nya it-system med ytterligare ett system, vilket enligt uppgifter innebär att nyinvesteringar motsvarande 100 miljoner kronor skulle försvinna och ersättas med en ny it-plattform som skulle kosta väldigt mycket pengar.

Med anledning av dessa uppgifter vill jag fråga justitieministern vad hon anser om denna resurshantering och om hon avser att agera i ärendet.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:95 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 9 november

Svar på fråga

2011/12:95 Polisens resursanvändning inom it-området

Justitieminister Beatrice Ask

Roger Haddad har frågat vad jag anser om polisens resurshantering inom it-området och om jag avser att agera i en fråga om ändrad resursanvändning i polisens it-verksamhet. Frågan gäller, vad jag förstår, vissa tekniska förändringar i polisens nya utredningsstöd, PUST, som uppfattas som att detta system skulle ersättas av ett nytt.

Polisens nya utredningsstöd är en stor och viktig nyhet i polisens verksamhet. Det är både ett nytt arbetssätt och ett nytt it-stöd som gör det möjligt att påbörja och i större utsträckning än hittills också avsluta utredningar i nära anslutning till brottsplatsen medan brottet är färskt. Ett sådant arbetssätt ökar kvaliteten i polisarbetet och i informationshanteringen, samtidigt som det bidrar till en ökad synlighet och förkortar handläggningstiderna. Genomförandet av det nya arbetssättet är också grundläggande för polisens åtagande inom ramen för rättsväsendets informationsförsörjning, RIF. Genom tidig och direkt hantering av ärendet enligt konceptet säkerställs en hög kvalitet på de insamlade uppgifterna och att de kan lämnas vidare i rättskedjan utan omregistreringar eller andra fördröjningar.

Det nya it-stödet kommer inte att ersättas med ytterligare ett system, utan ska fortsatt användas och vidareutvecklas. Det är tekniken bakom som ska ersättas med en standardplattform. Det görs för att minska kostnaderna på sikt. Genom att använda en standardplattform kan man dra nytta av den utveckling som sker på marknaden och snabbare ta del av nya funktioner. Målsättningen är att öka utvecklingstakten och samtidigt sänka utvecklingskostnaderna framöver. Att byta teknisk plattform kan medföra förändringar i det grafiska utseendet, men funktion och användarvänlighet ska fortsätta utvecklas efter verksamhetens behov – oavsett plattform.

Polisen arbetar efter en it-strategi för åren 2010–2015. I det avseendet ligger polisen i framkant inom rättsväsendet. Det tekniska utredningsstödet började utvecklas innan strategin utarbetades och med en teknik som man nu inriktar sig på att växla ut, baserat på den långsiktiga it-strategin. Det här är en del av det stora pågående arbetet med en översyn av polisens it-miljö. Riksrevisionen har nyligen i sin stora granskning av it-stödet i rättskedjan påtalat att polisen behöver migrera till modernare tekniska plattformar. Det är nödvändigt för att få ned kostnaderna för drift och förvaltning för it-verksamheten. Om inte polisen lyckas med det kommer de totala kostnaderna för gamla och nya system och it-stöd att öka på bekostnad av fortsatt utveckling. Förändringarna måste ske samtidigt som man fortsätter att driva högprioriterade it-projekt. Oavsett när man väljer att göra en sådan förändring så kommer den i varierande grad att påverka existerande system och pågående utveckling, men den måste göras.

Polisen ansvarar själv för sina it-strategiska beslut och jag ser inte vare sig anledning eller möjlighet att agera i frågan.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.