Polisens organisation

Skriftlig fråga 2008/09:1211 av Pålsson Ahlgren, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-08
Anmäld
2009-09-10
Besvarad
2009-09-16
Svar anmält
2009-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 september

Fråga

2008/09:1211 Polisens organisation

av Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I andra europeiska länder utreds och lagförs brott begångna av poliser på samma sätt som brott begångna av personer från andra yrkeskårer. I Sverige har vi kvar en intern utredningsenhet med ansvar för utredning av såväl brott i tjänsten som brott som privatperson. Utredningsenheten har absolut åtkomstskydd och offrets advokat får inte tillgång till dokumentation inför en tingsrättsförhandling. Brottsoffret hamnar i en närmast rättslös situation.

Europeiska rådets rambeslut 32001F0220 av den 15 mars 2001 om brottsoffrets ställning i straffrättsliga förfaranden föreskriver bland annat att brottsoffren ska visas respekt och erkännande, ha möjlighet att höras och framlägga bevis, rätt att få information samt rätt till skydd. Den nuvarande interna utredningsorganisationen och dess arbetssätt anses av många inte vara förenligt med detta rambeslut. Andra EU-länder har uppmärksammat detta förhållande och vidtagit åtgärder för att stärka brottsoffrets ställning.

Min fråga är:

Avser justitieministern att ta några initiativ med anledning av det anförda?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1211 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 16 september

Svar på fråga

2008/09:1211 Polisens organisation

Justitieminister Beatrice Ask

Chatrine Pålsson Ahlgren har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att polisens internutredningsorganisation ska vara i enlighet med rådets rambeslut av den 15 mars 2001 om brottsoffrets ställning i straffrättsliga förfaranden.

Sverige har enligt gällande regelverk en särskild organisation för att utreda brott som begås av poliser. Anmälningar mot poliser om påstådda brott eller felaktigheter i tjänsten ska omedelbart lämnas över till åklagare vid Åklagarmyndighetens riksenhet för polismål. Detsamma gäller om en person har skadats allvarligt genom något som en anställd inom polisen har gjort i tjänsten eller under sin vistelse i en polisarrest. Inom polisväsendet finns sex särskilda internutredningsenheter för genomförandet av internutredningar. Enheterna är gemensamma för flera polismyndigheter och är placerade på sex olika orter i Sverige.

För närvarande bereds ett förslag om att placera internutredningsverksamheten i en särskild organisation direkt under Rikspolisstyrelsen. Syftet med att hålla internutredningar åtskilda från annan utredningsverksamhet är att garantera att sådana utredningar bedrivs opartiskt och att allmänheten ska känna förtroende för verksamheten.

De allmänna reglerna om förundersökningsförfarandet, sekretess och om insyn i brottsutredningar för brottsoffer och tilltalade gäller på samma sätt i brottsutredningar mot poliser som i andra utredningar. Ett brottsoffer har alltså samma tillgång till dokumentation i ett sådant ärende som i vilken annan brottsutredning som helst.

Rambeslutet om brottsoffrets ställning i straffrättsliga förfaranden antogs i mars 2001 och bedömdes då inte kräva några lagändringar i Sverige. Enligt de två genomföranderapporter som kommissionen därefter har presenterat uppfyller Sverige i nu aktuella avseenden rambeslutets bestämmelser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.