Polisens interna utredningar

Skriftlig fråga 2009/10:70 av Olsson, Lena (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-10-12
Besvarad
2009-10-15
Svar anmält
2009-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 oktober

Fråga

2009/10:70 Polisens interna utredningar

av Lena Olsson (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Återigen har Sverige på ett tragiskt sätt blivit varse att systemet med interna utredningar inom polisen inte fungerar och inte är byggt för att skapa ett verkligt förtroende mellan polisen och medborgarna. Vänsterpartiet har under lång tid krävt en ny ordning för polisens interna utredningar.

År 2007 lämnades utredningen Summa summarum till regeringen. I utredningen presenteras ett förslag till fristående myndighet för polisens interna utredningar. Trots att det nu gått mer än två år sedan utredningen lades på regeringens bord har inget hänt.

Polisen är den instans i samhället som innehar våldsmonopolet i fredstid. Att förtroendet för polisen är obrutet är mycket viktigt. Jag anser att en fristående myndighet för interna utredningar skulle stärka förtroendet för polisen.

Min fråga till justitieministern är:

Avser ministern att verka för att regeringen presenterar förslag till ny myndighet för polisens interna utredningar enligt den utredning som redan finns på regeringens bord?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:70 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 15 oktober

Svar på fråga

2009/10:70 Polisens interna utredningar

Justitieminister Beatrice Ask

Lena Olsson har frågat om jag avser att verka för att regeringen presenterar förslag till ny myndighet för polisens interna utredningar.

Regeringen beslutade i december 2004 att ge en särskild utredare i uppdrag att presentera ett förslag till hur ett från polisen och åklagarväsendet fristående och oberoende utredningsorgan för handläggning av brottsutredningar om anställda inom polisen och om åklagare skulle kunna vara utformat och organiserat. Utredningen lämnade i januari 2007 sitt betänkande (SOU 2007:5).

Utredningen förordar inte att någon fristående myndighet inrättas, utan förordar en ordning där internutredningsverksamheten samlas i en organisation inom Rikspolisstyrelsen. Utredningen konstaterar i sitt betänkande att internutredningsverksamheten präglas av professionalitet och objektivitet. Det främsta skälet för att skapa en fristående myndighet med ansvar för internutredningar är enligt utredningen att en sådan myndighet skulle framstå som oberoende och därmed ännu mer förtroendeingivande. Utredningens slutsats är att det utöver en sådan förtroendeskapande effekt inte finns några andra skäl som talar för inrättandet av en fristående internutredningsmyndighet.

Betänkandet har remissbehandlats. Majoriteten av remissinstanserna delar utredningens bedömning att en fristående myndighet inte bör inrättas. Ett flertal remissinstanser har i stället förordat en lösning som innebär att verksamheten samlas i en organisation inom Rikspolisstyrelsen.

I likhet med utredningens bedömning anser regeringen att en väl fungerande och förtroendeingivande organisation kan skapas inom polisorganisationen om verksamheten organiseras på så sätt att den blir tydligt avskild från den övriga operativa verksamheten. Mot denna bakgrund har regeringen gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag (Ju2008/9125/PO) att lämna förslag på en sådan ordning.

Rikspolisstyrelsen har i maj 2009 redovisat sitt uppdrag. Förslagen bereds för närvarande i Regeringskansliet. Avsikten är att förordningsändringar som gör det möjligt för Rikspolisstyrelsen att inrätta den nya organisationen ska kunna beslutas i början av nästa år.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.