Polisens bistånd till IS-återvändare

Skriftlig fråga 2020/21:1126 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-21
Överlämnad
2020-12-21
Sista svarsdatum
2021-01-04
Anmäld
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-15
Besvarad
2021-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt uppgift i Ekot den 15 december har ett antal personer som ingår i polisens nationella insatsstyrka rest till Irak. Deras uppdrag var att transportera en kvinna som ska ha varit ansluten till Islamiska staten, IS, hem till Sverige.

Enligt uppgift i SVT den 17 december ska kvinnan rest till Syrien redan 2011 och då haft med sig fem barn. I Syrien ska hon ha gift sig och fått ytterligare barn. Några av barnen har dött, och när kvinnan återkom till Sverige den 15 december hade hon två barn med sig – en tonåring och ett yngre barn.

Myndigheterna har en viktig uppgift att omhänderta barnen så att de kan få en så normal uppväxt som möjligt. Men vuxna människor som anslutit sig till en vedervärdig terrorsekt ska inte mötas av omhändertagande eller förståelse. De ska efter bästa förmåga ställas till svars och lagföras för sina gärningar.

Fortfarande är det inte enligt svensk lag kriminellt att delta i en terroristorganisation eller i andra våldsbejakande organisationer. Straffen för den här typen av brottslighet står vidare inte alls i proportion till brottets allvar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har ministern någon information som bekräftar eller pekar på att svensk polis ska ha bistått myndiga IS-personer att återvända till Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1126 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:1018 av Adam Marttinen (SD) IS-anslutna i Syrien och Irak, fråga 2020/21:1141 av Markus Wiechel (SD) Återvändande IS-terrorister samt fråga 2020/21:1126 av Johan Forssell (M) Polisens bistånd till IS-återvändare.

Adam Marttinen har frågat mig om jag och regeringen har gjort en ny bedömning som innebär att IS-anslutna i Syrien eller Irak nu kan räkna med svenska myndigheters hjälp att komma till Sverige. Markus Wiechel har frågat mig hur jag kan motivera att svensk personal skickas till andra länder för att med skattemedel föra vuxna terrorister till Sverige, och om jag menar att det är rimligt att så sker framöver. Slutligen har Johan Forssell frågat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson om han har någon information som bekräftar eller pekar på att svensk polis ska ha bistått myndiga IS-personer att återvända till Sverige. Frågan har överlämnats till mig.

Frågan om ansvarsutkrävande och lagföring av de individer som har begått brott i Syrien och Irak är fortsatt en prioriterad fråga för regeringen. På inget sätt har regeringen ändrat uppfattning, vi står fast vid att lagföring i första hand bör ske i regionen.

De svenskar som trots den striktaste formen av reseavrådan rest till Syrien och Irak kan inte räkna med hjälp från svenska myndigheter om de senare vill återvända till Sverige. Undantaget är barn till IS-anslutna svenskar som även fortsatt ska få den hjälp som är möjlig.

Om individer, både barn och vuxna, återvänder till Sverige från tidigare IS-kontrollerade områden finns en väl fungerande samverkan mellan flera myndigheter, socialtjänst och andra aktörer. Såväl Polismyndigheten som Säkerhetspolisen kan komma att utreda brottslig verksamhet om sådan misstänks föreligga, till exempel brott mot mänskligheten, folkmord, krigsbrott eller terroristbrottslighet. Ett sådant arbete pågår just nu. Center mot våldsbejakande extremism (CVE) ansvarar för en upparbetad struktur för samverkan med berörda kommunala aktörer.

Jag kan konstatera att de medieuppgifter som ligger till grund för Adam Marttinen, Markus Wiechel och Johan Forssells frågor har tillbakavisats av Polismyndigheten.

Stockholm den 15 januari 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.