Till innehåll på sidan

Polisens arbete med att få bort den olagliga yrkestrafiken från våra vägar

Skriftlig fråga 2014/15:56 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-11-11
Överlämnad
2014-11-12
Anmäld
2014-11-13
Svarsdatum
2014-11-19
Sista svarsdatum
2014-11-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 1 januari 2015 blir alla landets polismyndigheter en polismyndighet. Den olagliga yrkestrafiken på våra vägar ökar, och något måste göras innan våra lagliga åkerier blir utkonkurrerade av denna olagliga verksamhet.

För att åstadkomma detta behöver den grupp inom polisen som arbetar med att minska den kriminella yrkestrafiken på våra vägar, trafikpolisen, särskilt lyftas fram. Antalet utbildade trafikpoliser har minskat under lång tid, och utöver det går snart många av landets trafikpoliser i pension. Det finns därför ett stort behov av att dels rekrytera fler trafikpoliser och dels utbilda fler trafikpoliser.

Trafikpolisens status har minskat, och många är de berättelser som visar på att trafikpolisen inte hinner med sitt jobb och att de i stället används till många andra uppgifter inom polisen än att bekämpa trafikbrott. De får exempelvis övervaka fotbollsmatcher, vilket självklart är ett slöseri med arbetstiden för kompetenta trafikpoliser.

Trafikpolisen bör få en tydligare roll i den nya myndigheten.

Vilka åtgärder avser justitie- och migrationsministern att vidta för att säkerställa att vi har en trafikpolis som kan få bort den olagliga yrkestrafiken på våra vägar? 

Svar på skriftlig fråga 2014/15:56 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister

Dnr Ju2014/6828/statssekr

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:56 av Sten Bergheden (M) Polisens arbete med att få bort den olagliga yrkestrafiken från våra vägar

Sten Bergheden har frågat om vilka åtgärder justitie- och migrationsminister Morgan Johansson avser att vidta för att säkerställa att vi har en trafikpolis som kan få bort den olagliga yrkestrafiken på våra vägar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Polisens uppgift att förebygga, förhindra och ingripa mot brott gäller även i trafiken. En viktig utgångspunkt i polisens trafiksäkerhetsstrategi är därför att samtliga poliser i yttre tjänst aktivt ska medverka i arbetet mot kriminella i vägnätet.

Riksdagen har tillkännagivit att det utöver mer kännbara böter och sanktioner bör införas en effektivare möjlighet för polisen att hålla fordon i kvarstad. Med anledning av detta föreligger för behandling i riksdagen nu propositionen Sanktionsavgift för överträdelse av bestämmelserna om cabotagetransport på väg, samt propositionen Åtgärder vid hindrande av fortsatt färd. Dessa syftar till att skapa ett tydligare regelverk för s.k. cabotagetransporter samt ger polisen möjlighet att under vissa förutsättningar hindra fortsatt färd genom s.k. klampning. I propositionen Utökade befogenheter för civilanställda inom Polismyndigheten och Ekobrottsmyndigheten föreslås bl.a. att bilinspektörer ska få vissa ytterligare befogenheter. Förslagen innebär sammantaget förbättrade möjligheter att kontrollera och motverka den olagliga yrkesmässiga godstrafiken.

Därutöver inväntar regeringen resultatet från utredningen om Renodling av polisens arbetsuppgifter. Utredningen ska lämna förslag på hur polisens verksamhet kan renodlas så att polisen i ökad utsträckning kan koncentrera sig på sina huvuduppgifter. Uppdraget redovisas 31 oktober 2015.

En enig riksdag har vidare ställt sig bakom ombildning en av polisen till en myndighet. Den nya organisationen kommer att skapa förutsättningar för ett bättre resursutnyttjande över hela landet och tydligare prioriteringar av arbetsuppgifter för bästa möjliga resultat. Detta gäller också vid polisens trafiksäkerhetsarbete. Det är också polisens ansvar att bedöma hur den samlade resursen ska användas och att kompetensförsörjningen är väl avvägd i förhållande till verksamhetens behov. Jag kommer att följa utvecklingen på området.

Stockholm den 19 november 2014

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.