polisen

Skriftlig fråga 2002/03:506 av Hagberg, Liselott (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-11
Anmäld
2003-02-11
Besvarad
2003-02-19
Svar anmält
2003-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 februari

Fråga 2002/03:506

av Liselott Hagberg (fp) till justitieminister Thomas Bodström om polisen

Under de senaste åren har antalet poliser minskat samtidigt som brottsligheten har ökat och blivit grövre. För att människor ska känna sig trygga och bibehålla tilltron till rättsväsendet spelar polisen en viktig roll.

I regeringens budget för 2003 finns bland annat följande skrivningar: "Brottsförebyggande arbete och polisverksamhet i människors närmiljö utvecklas vidare. @ @ @ Det övergripande målet för polisväsendet är, förutom att tillförsäkra den enskilde rättstrygghet och rättssäkerhet, att förebygga och upptäcka brott och att se till att den som har begått brott identifieras och lagförs."

Med ordet "utvecklas" kan rimligtvis inte menas "avvecklas", vilket är fallet vad gäller Rikspolisstyrelsens förslag om att lägga ned sjöpolisverksamheten i bland annat Södermanlands och Östergötlands län. Sjöpolisen ökar sjösäkerheten genom att bland annat genomföra båtkontroller, upptäcka båtfylleri, minska tillgreppsbrotten, övervaka brott mot miljöbalken etcetera. För några år sedan infördes "sjöfyllerilagen" och en utredning pågår även om att skärpa lagen ytterligare. Man kan ställa sig frågan vem som ska förebygga och bevaka att den lagen efterlevs, om förslaget blir verklighet.

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att sjösäkerheten även fortsättningsvis ska stärkas av sjöpolisen och för att sjöfyllerilagen ska kunna efterlevas?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:506 besvarad av

den 19 februari

Svar på fråga 2002/03:506 om polisen

Justitieminister Thomas Bodström

Liselott Hagberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att sjösäkerheten även fortsättningsvis ska stärkas av sjöpolisen och för att sjölagen ska kunna efterlevas.

Frågorna är ställda mot bakgrund av att Rikspolisstyrelsen utreder alternativet att lägga ned sjöpolisverksamheten i sex av de åtta län som i dag har polisbåtar.

Det är Rikspolisstyrelsen som, utifrån de mål som riksdagen och regeringen satt upp, fördelar polisens resurser till polismyndigheterna och till olika verksamheter inom polisen. Det är därmed en del av Rikspolisstyrelsens uppgift att undersöka olika möjligheter att rationalisera polisverksamheten, så att resurserna används så effektivt som möjligt. Om Rikspolisstyrelsen fattar ett beslut om att lägga ned sjöpolisen vid några myndigheter är det självklart att det finns en plan för hur det brottsförebyggande och brottsbekämpande arbetet till sjöss kan upprätthållas på annat sätt.

Jag vill understryka att frågan fortfarande bereds inom Rikspolisstyrelsen och att något beslut ännu inte är fattat.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.