Plattande av kurvan

Skriftlig fråga 2020/21:3398 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-02
Överlämnad
2021-08-04
Anmäld
2021-08-17
Svarsdatum
2021-08-18
Sista svarsdatum
2021-08-18
Besvarad
2021-08-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den andra covidsommaren i Sverige börjar lida mot sitt slut, och precis som vi sett vid tidigare tillfällen ser vi även hur smittalen går upp. Av den anledningen oroas många över en kommande fjärde våg, så även personer som inte ens trodde på en andra våg för ett år sedan, efter sina teorier om att så många svenskar hade antikroppar. I dag vet vi att vi som kritiserade regeringens och Folkhälsomyndighetens teorier, som sedermera ledde till omfattande död och sjukdom, fick rätt. Inte ens ett år senare har Sverige, trots avsaknad av effektiva restriktioner, uppnått flockimmunitet.

Vad som dock varit ett återkommande inslag under hela pandemin är när såväl myndighetspersoner som regeringsföreträdare, däribland socialministern, talat om att ”platta kurvan”, och begreppet har ofta kombinerats med brasklappen om att det är för att sjukvården ska klara av situationen. Underförstått har syftet aldrig varit att eliminera eller försöka eliminera kurvan.

Oavsett vilken avsikt som myndigheterna har haft med sina avvägningar under pandemin, och oavsett vilken förståelse som regeringen har haft beträffande innebörden av sina beslut, är det en sak som är säker: Begreppet ”platta kurvan” (med tillhörande bilder) har använts så ofta att det säkerligen lyckats bli inpräntat i huvudet hos samtliga svenskar under pandemin. Av den anledningen blev det en aning märkligt att höra Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säga att det inte var möjligt att ”platta kurvan”, i samband med att han frågades ut av konstitutionsutskottet den 26 mars 2021. Har det varit att vilseleda svenska folket, eller hur kan man annars förklara detta begrepp, som ju använts även efter utfrågningen i konstitutionsutskottet?

Hans Rutberg, professor i patientsäkerhet, beskrev mot bakgrund av detta begrepp situationen inom svensk vård på följande sätt: ”Vi gått igenom taket flera gånger.” Regeringen har således fullständigt misslyckats.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Hur kan ministern motivera sitt användande av begreppet ”platta kurvan” mot bakgrund av att det enligt ministerns expertmyndighet inte är möjligt, eller är det så att ministern gör en annan bedömning än Folkhälsomyndigheten?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3398 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/05688 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3398 av Markus Wiechel (SD)
Plattande av kurvan

Markus Wiechel har frågat mig hur jag kan motivera användandet av begreppet ”platta kurvan” då Markus Wiechel har uppfattat Folkhälsomyndigheten som att detta inte skulle vara möjligt, eller om det är så att jag gör en annan bedömning än hur Markus Wiechel uppfattat Folkhälsomyndigheten.

Pandemin med covid-19 är den största samhällskrisen i Sverige sedan andra världskriget. Regeringen och myndigheterna fortsätter arbetet för att minska smittspridningen och ta landet igenom pandemin. Det övergripande målet är att begränsa smittspridningen för att skydda människors liv och hälsa samt att säkra sjukvårdens kapacitet.

Markus Wiechels påstående att det enligt Folkhälsomyndigheten inte är möjligt att platta ut kurvan stämmer inte. Tvärtom har vikten av att med olika åtgärder trycka tillbaka smittan så mycket det går framhållits vid upprepade tillfällen, något som också framgår av utfrågningen av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson i KU den 26 mars. Jag gör här ingen annan bedömning än Folkhälsomyndigheten. Regeringens arbete med vaccin mot covid-19 är ytterligare en viktig del för att rädda liv, minska smittspridningen och hålla nere trycket på sjukvården. Det är därför viktigt att vaccinationsgraden fortsätter att öka.

Stockholm den 18 augusti 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.