platser på SIS-institutioner

Skriftlig fråga 1999/2000:1362 av Åkerhielm, Anna (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-08-28
Besvarad
2000-09-12
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 augusti

Fråga 1999/2000:1362

av Anna Åkerhielm (m) till socialminister Lars Engqvist om platser på SIS-institutioner

Sedan 1998 har Helsingborgs stad noterat och påtalat ökade svårigheter att få tillgång till plats på s.k. § 12-hem i södra Sverige. Våren 1999 togs kontakt med såväl Socialstyrelsen som Socialdepartementet som medgav att "man hört" om problemet.

I dag kan dock konstateras att man "hört om" men uppenbart inte tagit det till sig. Många exempel kan relateras där det akuta placeringsbehovet inte har kunnat tillgodoses. Polis och sociala myndigheter tvingas bryta mot lagen. Det handlar inte i första hand om utredningsplaceringar utan den akuta anledningen har varit skyddsaspekten i förhållande till ungdomen själv eller till omgivningen. En annan grupp ungdomar som man har mycket svårt att hitta placeringar för är yngre utagerande flickor med sexualiserat beteende.

Staten, genom SIS (Statens institutionsstyrelse), bär ansvaret för dagens situation. Kommunerna har enligt socialtjänstlagen det yttersta ansvaret för individen, men saknar kvalificerade placeringsmöjligheter.

När kommer socialministern tillse att att SIS får de resurser som krävs och uppfyller sitt ansvar?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1362 besvarad av

den 12 september

Svar på fråga 1999/2000:1362 om platser på SiS-institutioner

Socialminister Lars Engqvist

Anna Åkerhielm har frågat när jag kommer att tillse att SiS får de resurser som krävs för att tillgodose platsbehovet på särskilda ungdomshem, s.k. § 12-hem. Mitt svar till Anna Åkerhielm är, att det redan har skett.

Av skilda skäl uppstår ibland väntetider för placering på SiS-institutioner. Särskilt svår har situationen varit under det gångna året, efter det att lagen om sluten ungdomsvård trädde i kraft den 1 januari 1999. Den nya lagstiftningen har fått en betydligt större tillämpning än vad som förutsetts, vilket på ett olyckligt sätt inneburit en "utträngning" av den vård som bedrivs på de särskilda ungdomshemmen med stöd av LVU. För att råda bot på den svåra platssituationen tilldelades SiS i vårbudgeten extra medel @ 96 miljoner kronor @ för att inrätta fler platser, dels för sluten ungdomsvård, dels för den s.k. § 12-vården. Utbyggnaden har börjat, men tar av naturliga skäl viss tid; personal ska rekryteras och utbildas och lämpliga lokaler iordningställas. Bedömningen är att SiS, med höjningen av anslaget, nu har de resurser som krävs för att skapa balans mellan tillgång och efterfrågan på platser i ungdomsvården.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.