Till innehåll på sidan

Planskilda korsningar för säkerhet vid järnvägen

Skriftlig fråga 2005/06:807 av Green, Monica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-18
Anmäld
2006-01-18
Besvarad
2006-01-25
Svar anmält
2006-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 januari

Fråga 2005/06:807 av Monica Green (s) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Planskilda korsningar för säkerhet vid järnvägen

Genom att läsa Banverkets skrivelser har jag kunnat uttyda att Banverket strävar efter att ta bort enplanskorsningar mellan järnväg och övrig trafik och i stället bygga planskilda korsningar. Detta för att öka säkerheten för övriga trafikanter och minska risken för kollisioner.

Trots detta finns det fortfarande enplanskorsningar kvar i landet. Ett exempel är i Gårdsjö. Detta samhälle, i likhet med andra, oroas starkt över järnvägsövergången i ett plan som delar orten. Risken att en olycka ska ske är påtaglig. Tågtätheten är hög, banan är dubbelspårig och trafikeras också av snabbtåg. Korsningen är en plankorsning med bommar och ljussignaler, som dessutom ofta är helt eller delvis ur funktion. Det finns ett långtgående planeringsarbete för en järnvägsbro, men detta har ännu inte givit något resultat.

Dessutom finns långt gångna planer på att öka hastigheten ytterligare på Västra stambanan. Det är positivt för utvecklingen med snabbare tåg och att just Västra stambanan är aktuell för dessa försök, men då måste också säkerheten bli än viktigare och alla planfria korsningar byggas bort.

Jag vill med hänvisning till ovanstående fråga statsrådet vad hon avser att vidta för åtgärder för att minska antalet enplanskorsningar i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:807 besvarad av

den 25 januari

Svar på fråga 2005/06:807 om planskilda korsningar för säkerhet vid järnvägen

Statsrådet Ulrica Messing

Monica Green har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska antalet plankorsningar i Sverige.

Ända sedan 1980-talet har arbetet pågått med att minska antalet plankorsningar mellan väg och järnväg samt att förbättra säkerheten i de plankorsningar som finns kvar. Detta arbete har haft mycket positiva effekter och har inneburit att antalet dödade i plankorsningsolyckor har minskat från ca 30 personer per år till mellan 5 och 10. Trots att antalet plankorsningar har minskat med flera tusen, finns fortfarande över 7 000 plankorsningar på det statliga järnvägsnätet och av dem saknar många säkerhetsanordningar i form av signaler eller bommar.

För att kunna uppnå riksdagens nollvision för trafiksäkerheten krävs både resurser och ett målmedvetet arbete. I den nationella banhållningsplanen för perioden 2004@2015, som regeringen fastställde 2004, finns därför 400 miljoner kronor avsatta för arbete med plankorsningssäkerhet. Det är Banverkets ansvar att prioritera hur dessa medel ska användas. Banverket, Vägverket och de viktigaste intressenterna arbetar just nu tillsammans fram en modell för att systematiskt öka säkerheten i just plankorsningar. Mot denna bakgrund har jag för närvarande inte för avsikt att vidta några åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.